Profesii

Banca Mondială a numit-o pe Anna Bjerde în funcţia de vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală

Anna Bjerde

Anna Bjerde

Autor: Cristina Bellu

04.05.2020, 13:54 73

Banca Mondială a anunţat luni că începând cu data de 1 mai Anna Bjerde, de naţionalitate suedeză, a fost desemnată vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, poziţie din care va coordona activitatea strategică, analitică, operaţională şi de cercetare în această regiune a Băncii Mondiale.

„În calitate de vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, voi colabora foarte strâns cu guvernele din ţările care beneficiază de serviciile noastre pentru a le ajuta să obţină rezultate solide în materie de dezvoltare, însă obiectivul nostru imediat este să diminuăm impactul pe care pandemia de COVID-19 îl are asupra sănătăţii populaţiei şi economiei acestor state,” explică Anna Bjerde.

Ea precizează că pe termen scurt,Banca Mondială va furniza instrumente simplificate de finanţare şi de politici publice care să contribuie la protejarea vieţii şi a mijloacelor de trai ale oamenilor, iar e termen mediu va ajuta aceste ţări să diminueze efectele economice şi fiscale ale crizei prin politici publice şi măsuri de finanţare adecvate.

Anna Bjerde a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul Băncii Mondiale pe parcursul carierei sale de douăzeci şi cinci de ani. Este un lider recunoscut în proiecte de dezvoltare economică, concentrându-se pe creşterea incluzivă şi pe dezvoltarea durabilă.

Anna Bjerde îi succede lui Cyril Muller, care a fost numit vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală în iulie 2015.

Până în prezent, Banca Mondială a alocat peste 1,4 miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile ţărilor din Europa şi Asia Centrală de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Începând din data de 2 aprilie 2020, a fost aprobată alocarea a unei sume de aproximativ 490 milioane de dolari care va fi distribuită pentru noi programe de reacţie în situaţii de urgenţă. În plus, s-a decis realocarea a unei sume de aproximativ 925 milioane de dolari care va fi redistribuită din proiectele şi împrumuturile existente, dar şi din finanţări suplimentare, pentru sprijinirea ţărilor care depun eforturi de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Această finanţare este destinată achiziţionării de echipamente medicale, inclusiv a kiturilor de testare şi a ventilatoarelor pulmonare, precum şi consolidării capacităţii sistemelor de sănătate, inclusiv pentru pregătirea personalului medical şi pentru sprijinirea măsurilor de protecţie socială puse în aplicare pentru a veni în sprijinul celor mai vulnerabile persoane afectate de COVID-19.

Mai multe ţări din regiune discută în prezent cu reprezentanţii Băncii Mondiale despre proiectele viitoare şi despre sprijinul necesar pentru combaterea impactul pandemiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO