Profesii

Banca Transilvania estimează o rată a şomajului de 5,4% în următorii doi ani. “Nu ne aşteptăm la o creştere puternică a ratei şomajului după incidenţa pandemiei”

Banca Transilvania estimează o rată a şomajului de 5,4% în următorii doi ani. “Nu ne aşteptăm la o creştere puternică a ratei şomajului după incidenţa pandemiei”

Autor: Cristina Bellu

30.07.2020, 11:22 140

Analiştii Băncii Transilvania estimează că rata medie anuală a şomajului în perioada 2020-2022 va fi 5,4%, majorarea din 2020 urmând să fie contrabalansată de scădere în 2021 şi 2022.

“Nu ne aşteptăm la o creştere puternică a ratei şomajului după incidenţa pandemiei, pe fondul măsurilor de politică economică implementate, creşterii gradului de flexibilitate din piaţa forţei de muncă şi perspectivelor ca economia internă să intre în ciclul post-pandemie pe termen scurt”, explică Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul instituţiei financiare.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a comunicat astăzi datele privind evoluţia pieţei forţei de muncă în iunie şi în S1/2020, statisticile indicând creşterea ratei şomajului în iunie, pe fondul ameliorării percepţiei de risc investiţional, pe măsura eliminării graduale a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, menţinerii rating-ului suveran şi resimţirii mix-ului relaxat de politici economice în implementare la nivel mondial,în sfera europeană şi pe plan intern.

“Cu toate acestea, climatul din piaţa forţei de muncă s-a deteriorat în S1/2020 comparativ cu perioada similară din 2019, rata şomajului urcând peste nivelul componentei structurale pentru a cincea lună consecutiv în iunie, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică”, apreciază Andrei Rădulescu.

Conform INS numărul şomerilor (15-74 ani) a crescut pentru a cincea lună la rând în iunie, cu un ritm lunar în temperare la 0,7%, la 466.6 mii,cel mai ridicat nivel din iunie 2017.

În dinamică anuală, indicatorul s-a majorat cu 36,1% în iunie şi cu 20,1% în S1/2020, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc, inclusiv implementarea de restricţii pentru contracararea crizei sanitare.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO