Profesii

Bani! Asta si-au dorit angajatii de Pasti, iar asta au si primit

09.05.2005, 18:12 24

Un sondaj realizat de compania Neogen inainte de sarbatori a aratat ca 53% din cei chestionati ar opta, daca li s-ar oferi posibilitatea, pentru traditionala prima de Paste. Numai 26% au spus ca si-ar dori sa-si petreaca sarbatorile alaturi de colegi, la o petrecere organizata de companie, iar 18% ar fi vrut sa stea mai mult timp acasa.

Daca firma dumneavoastra a ales sa le trimita angajatilor clasica felicitare cu iepurasi, nu prea ati nimerit-o: numai 4% din cei chestionati s-au declarat multumiti de un astfel de cadou.

Ca sa nu mai mentionam faptul ca nici unul dintre cei care lucreaza in departamentul comercial-vanzari sau la contabilitate nu si-ar fi dorit sa primeasca o astfel de atentie din partea managementului.

Banii au fost preferati in special de angajatii care fac parte din categoria de varsta 35 - 45 de ani (in proportie de 60%). Pe categorii profesionale, 59% din cei care lucreaza in departamentul comercial - vanzari si 54% din angajatii din sectorul tehnologia informatiei s-au declarat in favoarea primei de Pasti.

Sondajul a mai relevat faptul ca preferinta pentru bani se manifesta si la nivel de management: 53% din repondentii care fac parte din aceasta categorie ar fi ales bonusul.

Cu o zi libera in plus s-ar fi multumit numai 29% din manageri, si numai 9% ar fi vrut sa participe la o petrecere a firmei sau sa primeasca doar o felicitare.

Lucrurile se schimba putin cand repondentii sunt analizati in functie de venituri. Astfel, persoanele care castiga peste 1.000 de euro ar fi preferat sa aiba mai mult timp liber decat bani: 37% ar fi optat pentru un bonus financiar, in timp ce 42% si-ar fi dorit o zi libera in plus.

Cei din categoria imediat urmatoare - adica un venit intre 500 si 1.000 de euro - ar fi optat in proportie de 52% pentru bani si 23% pentru o zi libera.

Nici unul dintre repondentii din acest segment nu ar fi vrut sa primeasca o felicitare.

Cei mai "materialisti" s-au dovedit a fi constantenii care s-au pronuntat in favoarea bonusului in proportie de 61%.

Ei sunt urmati de bucuresteni (55%), ieseni (54%) si clujeni (53%). Acestia din urma sunt si singurii care nu si-ar fi dorit o petrecere de sarbatori.

Unora, dorintele le-au fost indeplinite

Ca Si cand ar fi citit gandurile angajatilor, multe dintre companii au apelat la sistemul de prime pentru a-i sprijini pe angajati in aranjarea mesei de Paste.

"Ca in fiecare an, firma a ales sa acorde salariatilor o prima in bani de sarbatori. Am preferat aceasta varianta pentru ca fiecare persoana sa poata hotari cum foloseste acesti bani", a declarat Lia Milas, sefa serviciului de resurse umane de la Plastor.

La fel de fericiti au fost si cei o mie de angajati ai grupului Farmec din Cluj. "Salariatii au primit bonificatii reprezentand 50% din salariul brut pe anul 2004, tinandu-se cont de numarul de ore lucrate, zile de concediu sau ore suplimentare", a spus Magda Mi-claus, PR manager al companiei.

Alte companii au ales sa incheie parteneriate cu diverse retele de magazine, cum este si cazul producatorului de medicamente Terapia. "Am dorit sa oferim angajatilor un cadou care sa pastreze libertatea de a ÇprimiÈ exact ceea ce are nevoie fiecare. Astfel au fost oferite tichete valorice de un milion de lei in parteneriat cu Metro Romania. Acestea au avut si avantajul de a fi rapid distribuite in toate cele opt orase din tara unde avem deschise reprezentante comerciale. In plus, perioada de folosire a tichetelor este flexibila, fiind valabile pana in luna noiembrie", a declarat Stephen Stead, directorul general al companiei.

Altii trebuie sa astepte Craciunul

"La noi, sarbatorile de Paste nu sunt celebrate precum cele de Craciun sau chiar de 8 Martie. Anul acesta le-am cumparat tuturor angajatilor cate o cana, un cadou simbolic", spune Adam Ambrus, directorul ACE Cluj, companie cu peste 1.000 de angajati implicati in productia de cabluri pentru industria auto.

"De Craciun, in schimb, fiecare angajat primeste valoarea unui salariu, indiferent daca e director sau muncitor necalificat. Pe langa asta, le mai oferim cadouri. Nu sunt extrem de valoroase, dar includ cateva elemente necesare pentru masa de sarbatori: o sampanie, un vin, cafea. De Paste insa, nu obisnuim sa oferim prime sau alte beneficii mai importante angajatilor", a mai adaugat oficialul firmei.

Aproape aceeasi cultura exista si in cadrul companiei Unilever.

"Avem nenumarate evenimente pentru motivarea angajatilor, care se desfasoara pe toata perioada anului. Dar, cum Pastele este o sarbatoare petrecuta in familie, nu pregatim ceva cu aceasta ocazie", au spus reprezentantii companiei.

Cadouri

Intrucat, asa cum spun oficialii Unilever, Pastele este o sarbatoare care se petrece in familie, destul de putine companii multinationale au aleg optiunea excursiilor. In general aleg sa ofere cadouri in produse.

"Am oferit absolut tuturor angajatilor cadouri care au constat in produse traditionale pentru sarbatorile de Paste. Cadourile au fost egale ca valoare pentru absolut toti angajatii", spune Cristi Savu, directorul de comunicare al McDonald''s Romania. Compania de origine americana are in Romania 52 de restaurante si peste 2.000 de angajati. "Acordarea de cadouri cu ocazia sarbatorilor de Paste este o practica obisnuita in cadrul companiei McDonald''s. Exista si alte cai de a motiva angajatii, dar am ales sa facem aceste cadouri care sa aiba si o valoare legata de semnificatia sarbatorii religioase", a mentionat el.

Diverse produse au primit si angajatii companiei de cosmetice Avon Romania. "In general, de Paste oferim cadouri in produse care merg si la angajati si la partenerii nostri de afaceri", a spus Mihaela Coman, directorul de relatii publice al firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO