Profesii

Barometrul Industrial: Industria şi-a revenit uşor în februarie, dar începutul de an rămâne slab. Optimismul managerilor înregistrează primul declin din ultimele cinci luni

Barometrul Industrial: Industria şi-a revenit uşor în...

Autor: Cristina Bellu

22.03.2018, 11:11 73

Activitatea din industrie a consemnat o revenire modestă în februarie, volumul producţiei ajungând la 55 de puncte, faţă de 44 în decembrie 2017 şi 46 în ianuarie când industria s-a aflat în contracţie, potrivit datelor Barometrului Industrial – un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).

“În luna februarie, industria a ieşit din contracţie, dar avansul a fost modest. Revenirea e susţinută de creşterea cererii interne şi creşterea exporturilor. Totuşi, creşterile n-au reuşit să recupereze scăderile din lunile decembrie şi ianuarie. Probabil că relansarea călduţă a fost sub aşteptările managerilor, pentru că încrederea lor în activitatea viitoare a scăzut faţă de luna precedentă.”, precizează analiştii Barometrului Industrial.

Potrivit raportului, stocurile au crescut de la 43 la 47 şi se află tot în fază de contracţie, sub 50 de puncte.

Cererea pentru comenzile noi s-au înviorat puţin urcând de la 45 la 54, dar media arată că în primele două luni cererea a rămas contractată.

În schimb, comenzile pentru export au crescut în mod clar de la 53 în ianuarie la 59 în februarie. “Intensificarea exporturilor reprezintă o forţă puternică şi arată cât de dependentă este revigorarea întregii industrii de exporturile realizate numai de către o parte a firmelor industriale.“, explică analiza Barometrului Industrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO