Profesii

BestJobs: Opt din zece femei îşi sacrifică timpul de odihnă pentru job şi familie

BestJobs: Opt din zece femei îşi sacrifică timpul de...

Autor: Departamentul Corespondenti

06.03.2020, 10:11 91

Opt din zece femei îşi sacrifică timpul de odihnă ca să aibă suficient timp şi pentru job, şi pentru familie, potrivit BestJobs. Cea mai solicitantă activitate este gătitul. În plus, 93% din femei îşi sacrifică pasiunile personale pentru familie.

Mai mult de 6 din zece femei petrec zilnic între două şi şase ore cu sarcini legate de întreţinerea casei şi a familiei, în plus faţă de cele 8 ore pe care le petrec la serviciu.

Pentru a face faţă tuturor responsabilităţilor, opt din zece femei au declarat că obişnuiesc să-şi sacrifice timpul de odihnă şi să se culce târziu în noapte.

Totodată, 7 din zece angajate au afirmat că obişnuiesc să ia mesele în fugă sau chiar să rateze anumite mese. În plus, într-o proporţie covârşitoare de 93%, femeile au răspuns că îşi sacrifică pasiunile personale pentru a avea suficient timp dedicat familiei.

Astfel, cele mai multe angajate (51%) estimează că le rămâne cel mult o oră pe zi pentru a se relaxa, în timp ce 11% dintre femei spun că rămân cu zero timp liber doar pentru ele. Două din trei angajate ar avea până la două ore în fiecare zi timp doar pentru ele, iar 8,7% spun că au până la patru ore pe zi timp liber.

Topul celor mai solicitante activităţi pe care angajatele trebuie să le îndeplinească în fiecare zi, pe lângă jobul full time pe care îl au, este condus de prepararea şi servirea mesei, pentru peste 80% dintre respondente. Urmează activităţile de curăţenie (77% dintre angajate), cumpărăturile (33%), spălatul vaselor (30%) şi spălatul rufelor şi călcatul (28%).

Îngrijirea copiilor este o activitate mai puţin solicitantă în opinia celor mai multe femei, iar activităţi precum temele copiilor şi activităţile extraşcolare sunt considerate a fi activităţi solicitante doar pentru 15% dintre respondente.

Femeile resimt mai puternic povara acestor activităţi zilnice suplimentare în condiţiile în care doar 35% au afirmat că îşi împart timpul în mod egal cu partenerul pentru acestea. Foarte puţine (sub 5%) afirmă că partenerul este cel care preia cea mai mare parte a sarcinilor. Mai mult de 4 din zece respondente susţin că partenerul suportă o parte mai mică decât ele din aceste responsabilităţi, iar 15% dintre femei au declarat că doar ele se ocupă de acestea.

De pildă, în situaţia în care copilul este bolnav sau este în vacanţă, cel mai adesea mamele sunt cele nevoite să îşi ia concediu pentru a sta cu cel mic acasă. Trei din zece respondente au afirmat că rar se întâmplă ca partenerul să se învoiască în acest scop, iar aproape un sfert afirmă că acest lucru nu se întâmplă niciodată.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 10 februarie - 2 martie 2020, pe un eşantion de 718 femei, cu vârsta cuprinsă între 18 şi peste 55 de ani. Pe categorii de vârstă, cele mai multe, respectiv patru din zece, au între 36 şi 45 de ani, iar 34,% au între 26 şi 35 de ani.