Profesii

BestJobs: Un sfert dintre angajaţii români spun că şi-au pierdut locul de muncă sau au fost trimişi în şomaj tehnic pe fondul crizei; O treime nu au deloc economii

BestJobs: Un sfert dintre angajaţii români spun că...

Autor: Roxana Rosu

13.04.2020, 10:41 207

Unul din zece angajaţi care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că şi-au pierdut locul de muncă şi aproximativ 15% au fost trimişi în şomaj tehnic, în timp ce 16% au acum un salariu mai mic.

Doar pentru 32% dintre angajaţi situaţia profesională a rămas neschimbată de la începutul stării de urgenţă.

În plus, peste 90% din angajaţi apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găseşti un nou loc de muncă în contextul actual, cu riscuri mari pentru economie cauzate de epidemia de Covid-19.

O treime dintre angajaţi sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte perspectivele lor profesionale şi, indiferent de situaţia actuală, se tem că ar putea să-şi piardă locul de muncă în perioada următoare. Un procent asemănător (aproape 35%) se aşteaptă să-şi găsească greu un nou loc de muncă dacă vor ajunge în această situaţie.

Perspectiva unui salariu mai mic îngrijorează alţi 28% dintre angajaţi, iar aproape 17% se tem că ar putea fi nevoiţi să se reprofileze în perioada următoare.

Doar 15% dintre angajaţi sunt convinşi că situaţia lor profesională va rămâne în continuare neschimbată în acest an. 

Dintre cei care şi-au păstrat locul de muncă, chiar dacă nu în aceleaşi condiţii ca înainte de criză, mai mult de un sfert lucrează acum de acasă şi tot atâţia spun că lucrează cel puţin la fel sau chiar mai mult decât înainte.

Totuşi, în cazul a 14% dintre angajaţii intervievaţi activitatea companiei s-a restrâns vizibil şi lucrează mult mai puţin în această perioadă.

Pierderea locului de muncă implică presiuni financiare importante asupra bugetului de familie, în contextul în care mai bine de 36% dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs au recunoscut că nu au deloc economii, iar 42% spun că au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni.

Doar 8% dintre respondenţi au afirmat că dacă îşi vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au bani în cont cât să trăiască liniştiţi cel mult un an.

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-8 aprilie 2020, pe un eşantion de 922 de utilizatori de internet din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO