Profesii

Blocul Naţional Sindical îi cere Guvernului creşterea salariului minim la 2495 lei brut

Blocul Naţional Sindical îi cere Guvernului creşterea...

Autor: Mihai Gongoroi

29.10.2019, 11:17 105

Blocul Naţional Sindical a cerut, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, ca salariul minim pe economie să fie majorat de la 1 ianuarie 2020 la 2495 de lei brut, peste propunerea Guvernului PSD de 2.262 de lei brut, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit BNS, analizele instituţiei pe coşul minim de consum şi pe coşul de trai decent arată în continuare o diferenţă prea mare între nevoia cetăţeanului salariat şi valoarea salariului minim.

„BNS a luat act de faptul că în nota de fundamentare a proiectului de HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, Guvernul reiterează obiectivul de a îmbunătăţi nivelul ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, aşa cum este în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană”, arată BNS.

Biroul Naţional Sindical mai arată că România a ratificat Carta Socială Europeană, care reglementează dreptul la o salarizare echitabilă. Practic, acest mechanism obligă România ca, în piaţa muncii, salariul minim să fie cel puţin 50% din salariul mediu pe economie.

Comisia Naţională de Prognoză estimează pentru anul 2020 un câştig salarial mediu brut de 5545 lei. În prezent raportul între salariul minim brut şi salariul mediu brut este de 40,3%.

BNS solicită realizarea unor paşi rapizi pentru creşterea ponderii salariului minim în salariul mediu la 45% în 2020 şi la 50% în 2021 şi menţionează că acest tip de măsură se înscrie în tendinţa deja manifestată la nivel european de alte state membre din zona Europei Centrale şi de Est.

„Calitatea locurilor de muncă şi nivelul remunerării sunt principalele motive pentru care forţa de muncă activă din România alege să emigreze. Doar 4 % din cei ce au emigrat erau multumiţi de nivelul salariului avut în ţară şi 4% de calitatea locului de muncă, potrivit unui studio OECD din acest an. Pentru a stopa exodul de forţă de muncă este esenţial să schimbăm modelul de dezvoltare asumat. Modelul de dezvoltare bazat pe menţinerea elementului de cost al fortei de muncă ca principal element de competitivitate, s-a dovedit a fi unul falimentar”, argumentează BNS.

De asemenea, în cadrul şedinţei CNTDS, BNS a solicitat pregătirea unor soluţii viabile şi sustenabile pe termen lung pentru zona Valea Jiului, unde este nevoie de crearea unor alternative pentru dezvoltarea durabilă a regiunii.

Luni, premierul demis Viorica Dăncilă a anunţat că a amânat creşterea valorii salariului minim pe economie, acest proiect fiind lăsat următorului Guvern, precum şi creşterea numărului lucrătorilor străini nou admişi pe piaţa muncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO