Profesii

Bogdan Badea, CEO al eJobs România: Top managerii sunt mai atenţi la negocierea pachetului de bonusuri decât la nivelul salariului fix

Bogdan Badea, CEO al eJobs România: Top managerii sunt...

Autor: Roxana Rosu

17.01.2019, 14:30 972

Top managerii români obţin o pondere importantă din venituri, respectiv 41%, din bonusuri lunare sau anuale şi prime de sărbători, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat rândul ţările din regiune, arată un  studiu realizat la nivel internaţional de comparatorul salarial Paylab, lansat în România de eJobs.

Practic, doar 59% din  pachetul salarial anual reprezintă salariul fix.

În ceea ce priveşte ponderea bonusurilor şi primelor, media la nivelul regiunii este cu aproape 10% mai mică, cea mai mare parte a top managerilor raportând o contribuţie de circa 33% a acestui tip de venituri în totalul câştigurilor anuale.

Polonia este ţara cu cea mai mare pondere a salariului fix în cadrul veniturilor totale pe care le încasează un top manager, respectiv 79%. De altfel, Polonia este şi singura ţară din raportul Paylab în care top managerii nu primesc bonusuri de sărbători, singurele prime fiind cele lunare sau de la finalul anului, stabilite în funcţie de performanţele obţinute.

La un nivel apropiat de Polonia se află Slovenia, Croaţia, Letonia, Serbia, Lituania şi Estonia, în fiecare din aceste ţări partea cea mai consistentă a veniturilor anuale încasate de top manageri fiind reprezentată de salariul fix, în procente care variază de la 70% (în cazul Estoniei şi Lituaniei) până la 76% (Slovenia).

”Acest mix între salariul fix şi bonusurile variabile vine ca rezultat al intrării masive a multinaţionalelor pe piaţa din România, în ultimii 20 de ani. Odată cu ele, au venit şi politicile de remunerare care, în special pentru manageri, implică stimularea performanţei prin bonusuri specifice. De multe ori, top managerii sunt mai atenţi la negocierea acestui pachet, de bonusuri variabile, decât la negocierea salariului fix”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Salariul fix creşte însă, ca procent din total, pe măsură ce scade nivelul de responsabilitate a managerilor, cei de pe palierele inferioare având un pachet anual în care bonusurile sunt marginale, comparativ cu venitul fix.

”Dar chiar şi la acest capitol, se pare că middle managerii români şi-au obişnuit angajatorii să pluseze când vine vorba de bonusuri. Astfel, România este ţara în care middle şi low managerii au cea mai mică pondere din regiune a salariului fix din veniturile totale anuale, respectiv 71%. Restul de 29% este reprezentat de prime şi bonusuri”, adaugă Bogdan Badea.

De cealaltă parte se află Slovenia, ţară în care veniturile unui middle manager vin preponderent din salariul fix (83%), fiind urmată de Croaţia (81%) şi Ungaria (80%). La un nivel mai apropiat de România se află Serbia (73%), Bulgaria şi Cehia (ambele cu 75%), arată cercetarea Paylab.

Potrivit eJobs.ro, numărul de locuri de muncă pentru poziţii de management a crescut în 2018 cu aproximativ 10%, companiile ieşind în piaţă cu peste 9.000 de astfel de locuri de muncă. Cele mai multe dintre acestea s-au adresat candidaţilor cu experienţă în vânzări (2.016 locuri de muncă), în logistică (1.166 de locuri de muncă) sau în banking (713 locuri de muncă). Topul domeniilor pentru care a fost cea mai mare căutare de manageri în 2018 continuă cu alimentaţie şi HoReCa, marketing, achiziţii, construcţii, financiar/contabilitate, inginerie şi IT.

În ceea ce priveşte salariile oferite în funcţie de regiunea geografică, cel mai bine plătiţi rămân managerii din Bucureşti şi Ilfov. Media salarială pentru acest nivel profesional este de 7.662 de lei pe lună, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs. Regiunea de Nord-Vest a ţării este a doua cea mai atrăgătoare zonă pentru manageri, din punctul de vedere al veniturilor, media salarială fiind, aici, de 6.281 de lei, net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO