Profesii

Bucureştiul rămâne lider în topul salariilor, urmat de Cluj, Braşov, Timiş şi Iaşi, cu diferenţe semnificative între judeţe. Pe domenii, IT-ul continuă să fie cel mai bine plătit sector, cu câştiguri medii lunare de peste 7.000 de lei

Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs

Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs

Autor: Cristina Bellu

27.03.2025, 11:37 1509

În primul trimestru al anului, Bucureştiul şi-a menţinut poziţia de lider în topul salariilor din România, cu o medie netă de 5.500 de lei pe lună pentru toate domeniile de activitate şi nivelurile de experienţă. Clasamentul este completat de Cluj, cu o medie de 5.000 de lei, Braşov (4.700 de lei), Timiş (4.600 de lei) şi Iaşi (4.400 de lei), judeţe care atrag investiţii şi forţă de muncă bine calificată.

În contrast, angajaţii din judeţele cu cele mai mici salarii continuă să resimtă decalajele economice faţă de marile centre urbane. Cele mai scăzute câştiguri au fost înregistrate în Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) şi Tulcea (4.000 de lei), reflectând discrepanţele regionale în dezvoltarea economică şi oportunităţile de angajare, arată o analiză a eJobs, principala platformă de recrutare online din România.

Într-un clasament al domeniilor în care se câştigă cele mai mari salarii, pe primul loc se află în continuare IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net, pe lună. Pe locul al doilea se plasează industria de petrol şi gaze, cu o medie netă de 6.000 de lei lunar, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.

Specialiştii în construcţii şi instalaţii reprezintă unul dintre cele mai căutate segmente de candidaţi.

„Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta şi fideliza angajaţii, iar acest tip de reacţie la lipsa de personal din piaţa a dus la creşterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcţiile şi instalaţiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar. Această medie include atât salariile specialiştilor, cât şi pe cele ale muncitorilor calificaţi şi necalificaţi, cu sau fără experienţă”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Inginerii reprezintă o altă categorie de candidaţi foarte căutaţi de angajatori şi care se califică în prima jumătate a clasamentului salariilor, cu medie aferentă domeniului de 5.400 de lei. 5.300 este media în audit / consultanţă şi 5.000 de lei în servicii financiare.

Pe de altă parte, cele mai mici medii salariale sunt înregistrate în domeniile în care cea mai mare parte a angajaţilor sunt din zona entry-level. Sunt incluse aici industria textilă (3.500 de lei), saloanele şi clinicile de înfrumuseţare (3.700 de lei), retailul (3.750 de lei) ori call-center / BPO (3.900 de lei).

„Chiar dacă se situează în partea de jos a ierarhiei salariale, faptul că scot în piaţă un număr foarte mare de joburi face ca retailul şi sectorul de call-center / BPO sa fie două dintre domeniile care atrag şi cele mai multe aplicări. În acest sens, în primul trimestru al anului, retailul a fost domeniul care a strâns cele mai multe aplicări (900.000), iar call-center / BPO s-a aflat pe locul al treilea, cu 350.000 de aplicări”, punctează Roxana Drăghici.

Cel mai mult au aplicat candidaţii entry level
(0-2 ani de experienţă) şi mid level (2-5 ani de experienţă), iar, din punctul de vedere al segmentului de vârstă din care fac parte, cei mai activi au fost cei din grupul 25-35 de ani şi cei cu vârsta între 18 şi 24 de ani.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels