Cheltuielile de Paşte ale românilor se menţin anul acesta la un nivel similar cu cele din 2024, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare bestjobs. Astfel, 42% dintre români spun că vor aloca între 500 şi 1.000 de lei pentru masa festivă, cadouri şi alte cumpărături specifice, în timp ce 35% îşi propun să se încadreze într-un buget mai restrâns, sub 500 de lei.
Urmând tendinţa din ultimii ani, cea mai mare parte a bugetului total alocat pentru sărbătorile pascale este direcţionată către masa de Paşte. Astfel, 69% dintre respondenţi vor aloca cea mai mare parte a bugetului pentru alimente, 12% planifică o călătorie sau alte activităţi recreative, iar 10% vor investi în cadouri.
Sondajul mai arată că doar 35% dintre angajaţi se aşteaptă să primească un bonus sau un alt beneficiu de Paşte din partea angajatorului, iar cei mai mulţi dintre aceştia (41%) estimează că valoarea primelor nu va depăşi 300 de lei.
Beneficiile acordate de Paşte nu sunt doar un gest simbolic, ci un sprijin real pentru 38% dintre angajaţi, care spun că bonusul îi ajută direct cu acoperirea cheltuielilor de sărbători, 15% declară că au neapărat nevoie de aceşti bani pentru a se descurca financiar. În acelaşi timp, 46% consideră că o primă de Paşte, chiar dacă nu este semnificativă ca valoare, este o formă de recunoaştere din partea angajatorului şi contribuie la creşterea loialităţii faţă de companie.
Cei mai mulţi angajaţi (77%) declară că şi-ar dori o primă în bani, iar 31% menţionează tichetele cadou ca beneficiu preferat. Deşi 21% ar aprecia zile libere suplimentare ca beneficiu de Paşte, doar 23% dintre angajaţi şi-au planificat concediu în plus, în afara zilelor legale, plănuind să petreacă sărbătorile acasă, în familie.
O tendinţă interesantă evidenţiată de sondaj este folosirea inteligenţei artificiale în pregătirile de Paşte: 27% dintre respondenţi îşi creează liste de cumpărături cu ajutorul AI-ului, 23% generează meniuri în funcţie de preferinţe şi dietă, iar 19% îl folosesc pentru reţete şi idei de activităţi. Cu toate acestea, 46% rămân fideli metodelor clasice, preferând să organizeze totul manual.
Sondajul a fost realizat de bestjobs în martie-aprilie 2025, pe un eşantion de 687 de utilizatori de internet.