Profesii

Bulversare totală în fiscalitate. Abia adoptat, noul cod fiscal ar putea suferi 200 de modificări

Bulversare totală în fiscalitate. Abia adoptat, noul...

Autor: Adelina Mihai

08.09.2016, 00:09 1519

Toate veniturile obţinute, fie că sunt din salarii, din chirii sau din activităţi de tip „freelancing“ vor fi impozitate la fel, iar taxarea se va face la un nivel de  veni­turi totale lunare de până la maximum 5 salarii medii pe economie – aceasta este una dintre principalele modificări ale Codului fiscal din cadrul unui pro­iect aflat în discuţii la Ministerul Finanţelor.

Proiectul aduce 200 de modificări de articole din cele 500 ale actualului Cod fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. După toate datele, modificările erau pregătite de mai multe luni, chiar de când se discuta noul Cod fiscal, multe din acestea fiind cerute de mediul de afaceri, în principal de multi­naţionale. Sarcina fiscală şi de contribuţii sociale pentru plata salariilor va scădea cu 3- 4%, dar se va generaliza contribuţia de pensii de 21% pentru aproape orice formă de venit.

„Se doreşte o sarcină fiscală egală pentru toate formele de venit, fie că e PFA, chirie sau salariu, principiul propus de acest proiect este corect. Este adevărat că la PFA-uri sarcina fiscală creşte, dar sunt 500.000 de PFA-uri în România şi eu cred că majoritatea maschează venituri din salarii. De ce să fie unii mai egali decât alţii?“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Cele aproape 100 de pagini de modificări ale legislaţiei fiscale aflate în dezbatere vor avea – dacă se aprobă în forma actuală- un impact pozitiv pentru veniturile bugetului de stat, vor fi neutre pentru angajaţi, dar vor afecta PFA-urile, spun consultanţii fiscali.

„Dacă noile prevederi sunt rele pentru PFA-uri, sunt bune pentru bugetul de asigurări sociale de stat. Mă aştept să crească iarăşi sumele plătite la negru, pentru că în momentul în care nu mai ai opţiuni de a evita plata taxelor, te întorci la opţiunea cea mai păgu­boasă pentru stat“, a spus Emilian Duca, consultant fiscal în cadrul companiei Tax&Business Solutions. Deşi calculele făcute de Emilian Duca arată că, în cazul unei PFA cu venituri actuale de 1.000 de euro net pe lună (4.500 de lei net) noile modificări ar aduce o scădere a încasărilor cu 973 de lei pe lună din cauza creşterii nivelului de contribuţii, reprezentanţii Ministe­rului Finanţelor susţin că nu vor majora povara fiscală a contribuabililor.

„Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juri­dice, fizice, persoane fizice auto­rizate sau cele cu activităţi inde­pen­dente, a spus Anca Dragu, ministrul finanţelor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO