Profesii

Bursa de la Bucureşti sparge pragul de 9.000 de puncte, neatins de zece ani

Bursa de la Bucureşti sparge pragul de 9.000 de puncte,...

Autor: Liviu Popescu

24.04.2018, 18:35 772

Indicele BET, care urmăreşte cele mai tranzacţionate 13 acţiuni de la Bucureşti, a spart pe 24 aprilie pragul psihologic de 9.000 de puncte, neatins de zece ani, potrivit datelor BVB.

Indicele a crescut astăzi cu 0,5% într-o şedinţă în care rulajul de tranzacţionare a fost de 26,5 milioane de lei, la jumătatea faţă de media acestui an. Spre comparaţie de la începutul anului 2018 indicele BET afişează o creştere de 16%.

Evoluţia indicelui a fost “construită” pe rezultatele financiare ale companiilor pe 2017, ceea ce a condus la dividende cu randamente ridicate şi cu mult superioare câştigurilor bancare.

Din cele 87 de companii listate la bursa de valori Bucureşti, 43 vor să-şi recompenseze acţionarii cu dividende din profiturile pe 2017, cu randamente brute cuprinse între 1% şi 22%, potrivit unei analize realizată pe baza datelor companiei de brokeraj Estinvest.

Companiile se prezintă astfel în faţa acţionarilor în şedinţele din luna aprilie cu un randament mediu brut de 6,6%, iar analiştii consideră că piaţa de capital din România are şanse să se plaseze din noua pe primul loc în lume în topul randamentelor la bursă.

“Din punct de vedere al emitenţilor listaţi pe piaţa reglementată, politica de dividende aferentă  anului fiscal 2017 este de natură a poziţiona BVB , din nou, în topul mondial al burselor din punct de vedere al randamentului la dividend obţinut de investitori, existând emitenţi care la care acest indicator ajunge chiar la 12-13%”, spune Lucian Isac, director general al Estinvest, una dintre cele mai vechi case de brokeraj din România, cu o istoria de circa două decenii.

Comparativ cu anii anteriori, tendinţa de distribuire de dividende pare a se menţine atât din punct de vedere al numărului de emitenţi care propun acţionarilor distribuirea de dividende, cât şi a procentului din profitul net care se distribuie. Iar aici Guvernul joacă un rol important.

“Aici trebuie menţionat cazul particular al emitenţilor unde statul deţine calitatea de acţionar majoritar şi care au o rată foarte ridicată de distribuţie <<excepţie face Transgaz unde datorită investiţiilor preconizate, rata de distribuţie este mai redusă şi Transelectrica, emitent care a încheiat anul 2017 cu pierderi>>”, spune Lucian Isac.

La începutul lunii februarie, Guvernul a publicat un Memorandum în care arată că va cere 90% din rezultatele nete realizate pe 2017 de companiile din subordine, măsură luată pentru al doilea an consecutiv, de pe urma căreia vor avea de beneficiat şi minoritari. Dezechilibrarea bugetului statului pe fondul majorărilor salariale şi al încasărilor mai mici din TVA este motivul pentru care Guvernul umblă din nou la conturile companiilor din subordine.

“Companiile de stat au dus ratele de distribuţie ale dividendelor din profitul net anual la procente neverosimile. Evident, rate de distribuţie atât de ridicate nu sunt sustenabile pe termen lung, însă intrarea în zona de maturizare a ciclului economic pe care îl traversăm şi politica economică a statului român lasa loc pentru menţinerea acestei caracteristici a pieţei locale pentru încă doi-trei ani”, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO