Într-o sală de clasă, în ultimul an de liceu, o echipă de tineri ambiţioşi discutau despre cum să-şi transforme timpul liber în ceva productiv. Daniel Trohin şi echipa sa au pornit în aventura antreprenorială în timpul liceului, explorând idei de afaceri încă din clasa a XII-a. De atunci, călătoria lor a trecut de la o simplă idee de marketplace pentru închirierea de produse la un business pe piaţa de închirieri de biciclete electrice - Renter, care acum înregistrează cerere constantă, creştere exponenţială şi are planuri de extindere pe plan naţional.
de Alexandra Cepăreanu
Eram în liceu, în clasa a XII-a şi cu unul din cofondatorii actuali - Marin Toma - căutam fel de fel de idei de afaceri sau orice am putea face pentru a nu pierde timpul şi a-l folosi cu un scop. Clasa a fost primul nostru birou, pentru şase luni. Când colegii noştri plecau acasă noi rămâneam până seara ca să facem planuri. A fost un coworking space gratuit, cu acces la internet, proiectoare. Am încercat pagini din Instagram, am încercat e-commerce, am încercat fel de fel de chestii, ne-am şi angajat la un moment dat la începutul clasei a XII-a”, povesteşte pentru BUSINESS Magazin Daniel Trohin, cofondatorul Renter, companie care închiriază biciclete.
După câteva încercări eşuate, cei doi, împreună cu alţi trei colegi, au decis să participe la un hackathon şi un preac-celerator din Republica Moldova, fără experienţă prealabilă în antreprenoriat. Cu toate acestea, perseverenţa şi determinarea i-au propulsat pe primul loc, câştigând preacceleratorul cu ideea unui marketplace pentru închirierea de produse precum camere foto sau alte echipamente.
„Am participat în cadrul Start-up School din Republica Moldova, unde am muncit timp de două luni la diverse idei care s-au tot schimbat pe parcurs. Am câştigat acel preaccelerator cu o idee de marketplace pentru diverse obiec-te – spre exemplu, dacă ai o cameră profesională în casă şi nu o foloseşti zi de zi, să o poţi închiria altcuiva şi acea persoană n-ar trebui să o cumpere pentru a o folosi. Această idee funcţionează în alte părţi ale Europei, nu şi în partea de est a continentului. Noi am lucrat timp de două luni în timpul preacceleratorului la idee, şi încă trei luni indi-vidual, dar nu am reuşit să obţinem validarea produsului. Singura validare a venit de la mentorul nostru, care a închiriat o narghilea pentru o noapte”, spune Daniel Trohin.
Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro