Profesii

Business Magazin. Cine este Andrei Ursulescu, cel care conduce operaţiunile grupului Scandia Food, care are afaceri de peste 900 de milioane de lei, cu şapte fabrici şi 1.500 de angajaţi. Zece sfaturi pentru tineri la început de drum

Autor: Ioana Mihai-Andrei

08.09.2024, 19:46 1169

Curaj, smerenie şi pasiune sunt cuvintele prin care îşi caracterizează Andrei Ursulescu parcursul în lumea afacerilor, după ce a ales să se implice în businessul de familie în loc să-şi construiasCă o carieră de bancher în Elveţia. În urmă cu 14 ani, când a preluat conducerea Scandia, businessul avea o fabrică în Sibiu şi 550 de angajaţi, iar acum grupul reuneşte şapte fabrici şi peste 1.500 de oameni.

În acelaşi interval, valoarea businessului a crescut de patru ori, depăşind 856 de milioane de lei anul trecut. Ce a contat în formarea sa profesională, care sunt elementele cheie pe care le ia în considerare, care este stilul său de conducere şi care sunt principalele tendinţe din Piaţa alimentară a povestit în cadrul celei mai recente ediţii a Meet the CEO Andrei Ursulescu, CEO al Scandia Food.

Pasionat de citit încă din copilărie, Andrei Ursulescu povesteşte că a urmat cursurile Şcolii Centrale din Bucureşti, fiindcă iniţial voia să profeseze ca avocat sau judecător, inspirat de mama sa, care a avut o carieră juridică.
„Pe parcurs, am realizat însă că nu acesta e drumul meu, pentru că sfera de business mă atrăgea mult mai mult, aşa că am ales o facultate cu profil economic. Nu a fost uşor să trec de la literatură la statistică, dar nu am regretat nicio clipă.” A făcut facultatea de studii economice în Lugano, Elveţia, la Università della Svizzera italiana, o facultate de stat care e cunoscută şi pentru un institut de cercetări  în ştiinţele economiei foarte respectat de comunitatea academică. „În facultate m-am responsabilizat, am devenit mai disciplinat, mi s-au clarificat şi consolidat valorile în care cred şi azi: poţi construi ceva de durată doar prin muncă, prin colaborare şi respectul celorlalţi.”

A început în 2006 să lucreze la o companie de wealth management din Lugano, experienţă care a continuat în direcţia educaţiei primite acolo, cu accent pe rigoare. „Întrucât firma respectivă făcea plasamente şi investiţii financiare, fiecare decizie trebuia cântărită bine şi analizată din mai multe unghiuri, întotdeauna dintr-o perspectivă responsabilă şi prudentă faţă de fondurile clientului respectiv.” Povesteşte că a fost tentat, nu numai o dată, să rămână în Elveţia, să continue parcursul profesional ca bancher, în companii de investiţii sau de wealth management. A ales însă să revină în România, în afacerea de familie, iar iniţial a lucrat ca analist financiar în Scandia, ucenic pe lângă actualul CFO, „unde am înţeles foarte bine raportarea financiară şi, ca atare, nu m-am mai uitat niciodată înapoi, mi-am găsit drumul aici”. A preluat rolul de CEO la 27 de ani, în 2011, şi, spune el, s-a apucat de treabă. Contextul a fost destul de neprietenos, fiind criză economică; la acel moment compania avea în derulare un program amplu de investiţii în fabrică şi a trebuit să se ocupe de finanţări, de credite, de rearanjarea businessului.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro