...a observat Laura Toncescu în cei peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor juridice, în care s-a concentrat mai ales pe sectorul serviciilor financiare. De ce sunt flexibilitatea şi, mai ales, empatia esenţiale chiar şi în acest domeniu?
În ultimii ani, şi-a axat practica pe proiecte legate de utilizarea tehnologiei în sectorul financiar. A oferit asistenţă juridică atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători în tranzacţii care au fost clasate drept cele mai mari tranzacţii de pe piaţă în anii respectivi. Printre proiectele pe care le-a condus se numără prima autorizare a unui fond de investiţii ca acţionar majoritar într-o bancă din România, prima fuziune între o bancă şi o instituţie financiară nonbancară, autorizarea instituţiilor de plată, autorizarea companiilor fintech ca furnizori de împrumuturi online şi emiterea de obligaţiuni de către instituţii internaţionale. A absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca cu o licenţă în drept în 1997, urmată de o licenţă în studii europene în 1998, şi este membră a Baroului Bucureşti.
Ce perspective aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională?
În urmă cu mai bine de douăzeci de ani, după ce absolveai Facultatea de Drept, aşteptarea şi dorinţa generală era să urmezi o carieră clasică în domeniul juridic: de altfel, şi lumea de afaceri era mult mai modestă, pregatirea din timpul facultăţii era mai degrabă pentru astfel de cariere, iar boomul tehnologic care astăzi ne poartă spre noi orizonturi nu putea fi bănuit. Avocatura de business era un domeniu restrâns, în dezvoltare, iar imaginaţia noastră profesională nu ajungea să surprindă diversitatea actuală de subiecte. Cu toate acestea, am ales avocatura de business pentru că îmi doream în primul rând proiecte care să mă fereasca de monotonie şi care să îmi permită să evoluez şi să îmi folosesc creativitatea, în al doilea rând, să fac lucruri care contribuie cât mai rapid şi direct la dezvoltarea societăţii şi la apropierea ei de nivelul statelor din vest, iar în al treilea rând, voiam să lucrez şi să mă dezvolt într-o echipă cu oameni, ambiţii şi abilităţi similare. Pot spune că în aceste două decenii de viaţă profesională am avut sansa de a-mi îndeplini multe dintre aceste dorinţe şi vise, am reuşit multe proiecte, inclusiv de pionierat, care sper că au adus valoare businessurilor şi comunităţii de afaceri.