Profesii

Business Magazin. Cine sunt investitorii sud-africani care stau, discret, în spatele mall-urilor Iulius

Autor: Business Magazin

25.09.2022, 11:30 5145

CINE STĂ ÎN SPATELE ATTERBURY EUROPE

Fondul de investiţii sud-african Atterbury Europe a devenit în 2017 asociat al grupului imobiliar Iulius, fondat de omul de afaceri Iulian Dascălu, printr-o asociere de tip joint-venture. În urma tranzacţiei dintre cele două entităţi, ele controlează împreună atât filialele Iulius Holding care existau la acel moment, respectiv Iulius Group, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Timişoara, Iulius Mall Suceava, United Business Centre Cluj One, United Business Center 1 Timişoara, United Business Center 2 Timişoara, United Business Center 3 Timişoara, Iulius Trust şi Attrius Developments, cât şi unele companii care au fost înfiinţate ulterior.

Decizia de a vinde jumătate din malluri a venit în contextul în care Iulian Dascălu a recurs la mai multe credite bancare pentru a-şi finanţa dezvoltările imobiliare, cea mai amplă ca valoare fiind proiectul mixt Iulius Town (denumit anterior Openville) din Timişoara, o investiţie de 442 de milioane de euro. În vara acestui an, Atterbury Europe a anunţat majorarea pachetului de acţiuni deţinut de cel mai mare fond de pensii din Africa de Sud - Government Employees Pension Fund, care gestionează active de aproximativ 95 miliarde de euro.

Astfel, Pareto Limited şi BVI (Business Venture Investments No. 1360 Proprietary Limited – controlată integral de GEPF din Africa de Sud, administrat de PIC) deţin în prezent 50% din acţiunile Atterbury Europe, prin preluarea pachetului de la RMH Property Holdings (Pty) Ltd (RMH Property), în cadrul unui proces amplu de restructurare a RMB Holdings Limited, proprietar al RMH Property, demarat în anul 2019. Portofoliul GEPF cuprinde peste 1,2 milioane de membri activi şi 450.000 de pensionari şi beneficiari, potrivit informaţiilor transmise de oficialii de la Atterbury Europe.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO