Profesii

Business Magazin. Exodul medicilor români în străinătate a început să se mai tempereze. Dar de ce câţiva au decis să se reîntoarca in ţară. De ce?

Autor: Georgiana Mihalache

17.07.2022, 18:31 196

Exodul medicilor români a ţinut „prima pagină” o bună perioadă de timp şi a atras atenţia asupra motivelor care îi trimiteau pe specialiştii pregătiţi în ţară să lucreze în spitale din străinătate. Odată cu creşterea salariilor şi cu dezvoltarea accelerată a sistemului medical privat mai ales, câteva nevoi ale medicilor au fost îndeplinite, astfel că ritmul de plecare a mai scăzut. Ce i-a determinat pe câţiva dintre medicii plecaţi să revină în ţară?

Familia şi dorinţa de a pune în practică ce au învăţat în străinătate pentru pacienţii români sunt printre motivele pentru care câţiva medici români au decis să se întoarcă în România. Din Franţa, Italia, Irlanda, Marea Britanie, medicina arată altfel la nivel de dotări, experienţe cu pacienţii şi ceilalţi medici. Totuşi, medicii s-au încăpăţânat să arate că şi în ţară se poate atinge nivelul profesional de peste graniţe.

„Nimic nu m-a frustrat mai mult în toţi aceşti ani decât sentimentul că alţii pot face lucrurile bine şi organizat şi noi, acasă, nu”, spune Dan Dumitraşcu-Biriş, medic specialist obstetrică-ginecologie. Datele autorităţilor arată amplitudinea fenomenului de exod al medicilor. Circa 22.000 de medici au avut intenţia de a pleca din ţară în ultimii 10 ani şi au cerut pentru acest lucru certificate profesionale curente, emise de Colegiul Medicilor din România (CMR). Cu aceste certificate emise de autoritatea românească, medicii pot lucra în străinătate, fiind primul pas spre afară, însă nu există date clare că toţi cei 22.000 de specialişti au şi plecat.


Ţara de adopţie

Destinaţia preferată a medicilor români în ultimii zece ani a fost Marea Britanie, peste 3.400 de medici români fiind înregistraţi în această ţară, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). La o diferenţă mică este Germania, care a atras peste 3.000 de specialişti, urmată de Franţa, cu peste 2.800 de medici români.


Pregătirea unui absolvent român de studii medicale costă statul român circa 80.000 de lei, în sumă fiind inclusă doar perioada celor şase ani de studiu, fără rezidenţiat, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO