Profesii

Business Magazin. Ovidiu Susan a renunţat la cariera corporatistă pentru a fi investitor la bursă: investiţiile nu sunt un joc de noroc, nici un mijloc de îmbogăţire rapidă

Ovidiu Susan, investitor: „Investiţiile sunt pentru mine o pasiune reală, un joc de strategie extrem de complex, care mă captivează. Nu mă mai văd făcând altceva. Nu vreau să ies la pensie pentru că nu simt că muncesc. Simt doar că îmi trăiesc viaţa aşa cum îmi place.”

Autor: Tibi Oprea

11.09.2022, 17:29 1773

Independenţa financiară înseamnă să ai suficiente fonduri fără să trebuiască neapărat să lucrezi pentru a-ţi câştiga existenţa. Mulţi încearcă să o atingă intrând în domeniul antreprenoriatului, mai puţini sunt cei care au salarii atât de mari încât să iasă de timpuriu din câmpul muncii şi mai este cel puţin o categorie, a celor care aleg să investească pe piaţa de capital pentru a-şi multiplica banii. În cea din urmă intră şi Ovidiu Susan, care după cinci ani PE BURSĂ a ales să renunţe la carieră şi să fie investitor full-time.

După aproximativ cinci ani de investiţii part-time, începând cu 2011 am renunţat la cariera anterioară şi m-am ocupat exclusiv de investiţii. A fost, de altfel, scopul iniţial pentru care am început să studiez pieţele de capital, dar am putut face trecerea doar după câţiva ani de experienţă şi având la dispoziţie sume mai mari decât cele iniţiale”, povesteşte Ovidiu Susan, în vârstă de 43 de ani. Născut în Bucureşti, Ovidiu a luat calea ştiinţelor juridice, fiind licenţiat în drept. Totuşi, ceva mai târziu, în 2005-2006, a început să studieze pieţele de capital pentru a vedea dacă poate face din activitatea investiţională una de bază, care să-i faciliteze schimbarea totală a carierei. „Am fost atras de perspectiva libertăţii de mişcare şi decizie, dar mai ales de provocarea intelectuală”, spune el.

Primii lui paşi într-ale investiţiilor au fost mici şi precauţi. A investit iniţial aproximativ 5.000 de euro din economiile lui, sumă pe care a crescut-o în primii doi ani până la 40.000 de euro. A început cu piaţa din România, iar primele achiziţii de acţiuni au fost la producătorul de materiale de construcţii Ceramica Iaşi şi, ulterior, la Albalact, cel mai mare producător de pe piaţa lactatelor. Despre Ceramica Iaşi se pot povesti multe, însă un punct de cotitură pentru companie a fost începutul anului 2015, când acţionarii au aprobat schimbarea denumirii societăţii în Brikston Construction Solutions. Tot în 2015, compania era delistată de acţionari de pe fosta piaţă Rasdaq, după 18 ani de prezenţă pe Bursă. Istoria companiei ne aduce până în anul 2022, când Brikston a revenit la tranzacţionare pe piaţa AeRO la finele lunii martie.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO