Profesii

Business Magazin. Treizeci de lideri din businessul românesc. Ce au vrut să fie şi unde au ajuns?: Dragoş Pavăl de la Dedeman voia să fie programator, Omer Tetik de la Banca Transilvania voia să fie profesor, iar Dragoş Anastasiu de la Eurolines voia să fie fotbalist: “Cred că aş fi ajuns să joc pentru Bayern Munchen, portar”

Autor: Dana Ciriperu, Andra Stroe

14.08.2022, 12:30 1187

Fiindcă aeroporturile sunt prea aglomerate, i-am invitat pe liderii companiilor din România la o altfel de călătorie: în timp. Fie că doar şi-au imaginat sau au făcut chiar şi paşi într-o cu totul altă direcţie de carieră - vieţile unora dintre cele mai puternice figuri din businessul românesc ar fi putut arăta cu totul altfel.

De la antreprenorul care are pe mână cel mai mare business românesc, dar care visa să fie programator, până la investitorul în tech care voia să ajungă în Cosmos (şi crede Că visul lui se va împlini), vă invităm şi pe voi în 30 de universuri imaginate în copilărie sau adolescenţă de unii dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri de pe piaţa locală.

DRAGOŞ PAVĂL

˜Fondator şi acţionar al Dedeman, cel mai mare business antreprenorial românesc

˜Programatorul care nu s-a gândit că poate face business

˜„Mi-am dorit să profesez în domeniul programării calculatoarelor, nu mă gândeam că vreodată aş putea să înfiinţez o firmă. Nici măcar când am absolvit facultatea, în 1990, nu aveam astfel de idei. Spiritul antreprenorial s-a trezit în mine odată ce am descoperit, la locul meu de muncă de atunci, oportunitatea de a construi un sistem mai modern şi mai performant. Abia în acel moment, mi-a venit şi ideea de a începe, pe cont propriu, o afacere făcută diferit. Nu am stat prea mult pe gânduri şi la scurt timp s-a născut Dedeman, în 1992.”

˜Dedeman, afacerea începută în 1992 de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl este, astăzi cea mai mare companie cu capital privat românesc, unul dintre cei mai mari angajatori din România şi lider detaşat pe piaţa de bricolaj. Nucleul de investiţii al fraţilor Pavăl s-a extins însă în multe sectoare din economie, de la real estate la industrie şi până la susţinerea unor noi firme antreprenoriale locale.

 

DRAGOŞ ANASTASIU

CEO, Eurolines˜

Antrenament pentru performanţă în echipă

„Sportul a fost prima mea pasiune şi, mai ales, sportul de echipă. Mi-am dorit să fiu fotbalist. Am început cu handbal, apoi, până în clasa a patra, am jucat fotbal, eram portar, şi îmi plăcea foarte mult, în fiecare zi eram pe teren. Mi se părea firesc să continui în această direcţie şi să intru dintr-a cincea în clasa sportivă specială de fotbal,  care se formă la liceul Mihai Viteazu. Doar că, ce mi se părea mie firesc, s-a dovedit inacceptabil pentru părinţii mei, care nu au fost de acord sub nicio formă să fac acest pas. Aşa că am renunţat la fotbal, am făcut, însă, volei mai departe, până am terminat liceul. Cred că aş fi ajuns să joc pentru Bayern München, tot portar, probabil, pentru că eram înalt. Dar sigur aş fi făcut performanţă.”

Dragoş Anastasiu poate fi descris în multe feluri: medic, repatriat, pionier în industria transportului şi a turismului, business angel şi, de ce nu, un om norocos - printre reuşitele sale se numără tranzacţia prin care a vândut divizia de turism a grupului Eurolines către grupul german DerTour (Der Touristik), parte a gigantului REWE, înainte de criza pandemică. Puţini ştiu însă că înainte de studiile sale în medicină şi de cariera în Germania, el a visat să fie fotbalist. Acum, activităţile lui Dragoş Anastasiu se concentrează pe serviciile de ospitalitate (deţine din 2015 Green Village 4* Resort în Delta Dunării şi are participaţii la Valea Verde Resort, din satul Cund, Transilvania), închiriere de maşini (din 2014 deţine şi franciza Enterprise Rent-A-Car), management hotelier şi dezvoltări IT.

 

ÖMER TETIK˜

CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România

˜Visul de a preda la o universitate mare din SUA sau Marea Britanie

˜„În vremea când eram student în Ankara, la Facultatea de Ştiinţe Economice, mă gândeam la studii postuniversitare şi îmi surâdea ideea să predau la o facultate cu profil economic, la o universitate mare din America sau Marea Britanie. Visurile acestea costau prea mult, cel puţin pentru mine şi părinţii mei, şi tocmai de aceea am ales să lucrez. Studiile din Turcia m-au făcut să mă simt destul de pregătit pentru primul pas în carieră în domeniul financiar, aşa încât am avut joburi în Izmir, Istanbul, iar apoi în Moscova.”

˜Ömer Tetik este de peste 20 de ani în România, iar din 2013 este CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO