Profesii

Ca să angajeze şoferi din afara UE, transportatorii din România cer examene în engleză şi franceză

Ca să angajeze şoferi din afara UE, transportatorii din...

Autor: Mona Scarisoreanu

01.12.2016, 16:49 198

„Deşi legislaţia europeană prevede posibilitatea angajării de conducători auto străini din afara UE în statele membre UE, în România nu există posibilitatea susţinerii examinării conducătorilor auto profesionişti în limbile engleză sau franceză pentru obţinerea atestării profesionale obligatorii conform legislaţiei naţionale şi europene, chiar dacă proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere în România poate fi susţinută într-o limbă străină. Considerăm că această măsură vine în sprijinul operatorilor români de transporturi rutiere de marfă şi de persoane, în contextul crizei de şoferi profesionişti de pe piaţa românească şi europeană. Reamintim că, la începutul acestui an, UNTRR a semnalat criza acută de şoferi profesionişti, care afectează competitivitatea transportatorilor români, solicitând să fie tratată ca o prioritate naţională, prin măsuri care să asigure formarea vocaţională a tinerilor de la vârsta de 18 ani ca şoferi profesionişti – măsuri care, de asemenea, solicităm să fie adoptate cât mai urgent”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

Reprezentanţii transportatorilor rutieri arată că un conducător auto străin din afara UE poate fi angajat legal în România de un operator român de transport rutier de mărfuri care deţine o licenţă comunitară, pe baza Atestatului de conducător auto prevăzut de Regulamentul european nr. 1072/2009 privind accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri.

De asemenea, atestarea profesională a conducătorilor auto profesionişti, respectiv deţinerea unui certificat de calificare profesională iniţială (CPI), care trebuie actualizat periodic printr-un Certificat de calificare profesională continuă (CPC) este o condiţie obligatorie pentru a-şi putea exercita ocupaţia, în România şi în orice stat membru UE, pentru toţi conducătorii auto titulari ai permiselor de conducere corespunzătoare transportului rutier profesionist de mărfuri şi de persoane.

Pe de altă parte, procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, stabilită de MAI, prevede că proba teoretică se poate susţine, la cerere, în limbile engleză, franceză sau germană.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România este o organizaţie profesională şi patronală care are peste 14.000 de membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO