Profesii

Calendarul sărbătorilor legale. Câte zile libere vor avea angajaţii români în 2017

Calendarul sărbătorilor legale. Câte zile libere vor...

Autor: Mihaela Pascari

28.12.2016, 14:31 32737

Cei aproape cinci milioane de salariaţi români vor avea anul viitor mai multe zile libere decât în 2016, întrucât 11 dintre cele 14 zile de concediu stabilite prin lege ca urmare a sărbătorilor legale vor fi în timpul săptămânii. Astfel, anul viitor angajaţii vor beneficia de cinci weekenduri prelungite, ca urmare a faptului că sunt liberi în zile de sărbătoare legală care cad luni şi marţi, şi anume: a doua zi de Anul Nou, a doua zi de Paşti, Ziua Internaţională a Muncii, a doua zi de Rusalii şi Crăciunul.

Mai mult, în decursul acestui an au fost adoptate prin lege încă două zile libere, 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) şi 1 iunie (Ziua Copilului).

Astfel, angajaţii au parte de 14 zile libere legale din 2017, potrivit Codului Muncii: 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, 1 iunie, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie-Sfântul Andrei, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. Dintre acestea, 2 zile cad mereu duminica (Paştele şi Rusaliile).

Cu cele 14 zile libere pe care le vor avea anul viitor, românii se clasifică în topul celor mai ”răsfăţaţi” salariaţi din Europa. Spre exemplu, o altă ţară generoasă în ceea ce priveşte zilele libere legale oferite angajaţilor este Finlanda cu 15 zile sau Spania cu 14 zile.

Aceştia sunt urmaţi de angajaţii germani care au la dispoziţie 9 zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, însă acestea variază, iar în unele oraşe angajaţii pot beneficia şi de 13 zile libere. În Ungaria, Marea Britanie şi Olanda, angajaţii au 8 zile libere, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

Studiul mai arată că Austria are 12 sărbători legale, în timp ce Suedia, Italia şi Danemarca pun la dispoziţia angajaţilor câte 11 zile libere. În Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia angajaţii au doar câte 10 zile libere legale.

În cazul în care specificul activităţii unei companii împiedică însă angajatorul să ofere zile libere salariaţilor în perioada sărbătorilor stabilite prin lege, acesta trebuie să le acorde angajaţilor o perioadă de timp liber corespunzătoare în următoarele 30 de zile sau un spor de salariu de minim 100% din salariul de bază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, potrivit prevederilor din Codul Muncii.

 

Ce zile libere pentru sărbătorile legale vor avea angajaţii români în 2017:

 

1 şi 2 ianuarie – Anul Nou, duminică şi luni

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, marţi

16 şi 17 aprilie -  Paştele Catolic şi Paştele Ortodox, duminică şi luni

1 mai – Ziua Internaţională a Muncii, luni

1 iunie – Ziua Copilului, joi

4 şi 5 iunie, Rusaliile, duminică şi luni

15 august – Adormirea Maicii Domnului, marţi

30 noiembrie – Sfântul Andrei, joi

1 decembrie – Ziua Internaţională a României, vineri

25 şi 26 decembrie, Crăciunul, luni şi marţi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO