Profesii

Cand cererea si oferta se intalnesc online

18.08.2003, 00:00 42



Oportunitatile pentru locuri de munca pot aparea in cele mai neasteptate locuri, iar pentru cei peste 600.000 de someri inregistrati in Romania exista inca speranta. Mai ales in conditiile in care, potrivit statisticilor BestJobs, durata de cautare a unui loc de munca a scazut in primul semestru al acestui an de la 4,2 luni la 3,4 luni. Fenomenul este determinat atat de cresterea numarului de oferte de munca anuntate de angajatori, cat si de diversificarea mijloacelor de cautare.



Alaturi de mijloacele clasice de recrutare - anunturile din ziare si apelarea la serviciile unei agentii de recrutare - in ultima perioada au inceput sa castige din ce in ce mai mult teren recrutarea prin Internet. "Din punctul de vedere al resurselor umane, Internetul este un loc in care se poate comunica disponibilitatea unui loc de munca, se pot selecta, compara si evalua candidatii. Pentru companiile care angajeaza prin



Internet, site-urile de joburi sunt o cale de reducere a costurilor. De ce? Pentru ca de multe ori, un candidat gasit printr-o agentie de recrutare poate fi gasit si prin intermediul site-urilor de recrutare la preturi mult mai mici", spun analistii BestJobs.



Sistemul electronic de recrutare si plasare are si avantajul ca reuseste sa faca o prima selectie a candidatilor, chiar daca acestia nu sunt constienti. Pentru a inscrie un CV int-o baza de date pe Internet, un candidat trebuie sa aiba deja o serie de abilitati: sa stie sa foloseasca un calculator si sa fie familiarizat cu Internetul. De altfel, aceste abilitati alaturi de cunoasterea a cel putin unei limbi straine sunt conditii obligatorii pentru aproape toate posturile. Pe baza CV-urilor inregistrate pe site-ul BestJobs a rezultat ca cei mai multi dintre cei care apeleaza la serviciile electronice de plasare fac parte din categoria de varsta 20 - 30 de ani, aproape 70% din cei inregistrati incadrandu-se in aceasta categorie. De asemenea, 40% din utilizatori sunt absolventi de facultate, numai 1% fiind absolventi de MBA si doctorat.



Ce conteaza cel mai mult



In gasirea unui loc de munca doua sunt elementele care au un cuvant greu de spus in fata angajatorului: nivelul studiilor si experienta anterioara. Conform datelor BestJobs, 80% dintre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca fie sunt studenti, fie au terminat facultatea si incearca sa faca tranzitia de la bancile scolii, la birourile unei companii.



In ceea ce priveste cel de-a doilea criteriu de selectie a personalului, experienta, acesta este considerat de circa 30% din cei care cauta un loc de munca drept cel mai mare obstacol in gasire jobului perfect. In aceste conditii, tinerii absolventi au cele mai multe batai de cap mai ales ca nivelul minim de experienta cerut de angajatori este de doi ani.



Ce locuri de munca sunt pe Internet



In momentul de fata, pe site-urile specializate in plasare de personal apar lunar circa 1.000 de locuri de munca. Cerintele si recompensele financiare difera in functie de mai multe elemente: domeniul de activitate, orasul in care este disponibil postul, nivelul de responsabilitate pe care-l implica jobul, precum si politica de personal a companiei angajtoare.



In ceea ce priveste recompensele financiare pe care le ofera un post, statisticile BestJobs arata ca cel mai bine este sa lucrezi in domeniul IT- fie software, fie hardware - salariile oferite variind intre 250 si 800 de dolari pe luna.



Oportunitati de angajare si de castiguri mari au si oamenii de marketing si vanzari, domenii in care salariile pot ajunge pana la 600 de dolari pe luna. Pentru posturile de secretariat si client service, nivelul salariilor variaza intre 150 si 300 de dolari pe luna.



Statisticile Bestjobs arata ca cele mai multe cereri de angajare vin din partea celor specializati in tehnologia informatiei, circa 11% din totalul CV-urilor inscrise provenind din acest domeniu. Pe locurile urmatoare se situeaza inginerii care au postat circa 20.000 de CV-uri in format electronic, urmati de cei din finante - contabilitate cu aproape 16.500 de CV-uri inregistrate pe site.



Recrutarea online a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare exploziva la nivel mondial si analistii estimeaza ca piata de e-recruiting va ajunge la 13,4 miliarde de dolari in 2005. Si in Romania, fenomenul e-recruiting incepe sa ia amploare la aceasta ora existand peste 70 de site-uri specializate care incep sa-si diversifice oferta. Furnizorii de astfel de servicii spun ca recrutarea online evolueaza rapid si sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul. Potrivit acestora, nu va trece mult timp pana cand jumatate din recrutarile facute de firmele romanesti se vor efectua online. Acest lucru depinde insa si de evolutia Internetului in Romania: cu cat acesta va patrunde mai adanc in viata de zi cu zi a oamenilor, cu atat serviciile electronice, in special recrutarea, vor evolua mai rapid. miruna.lebedencu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO