Profesii

Cât câştigă un angajat temporar în România?

Cât câştigă un angajat temporar? 220 de euro net, cu 100 de euro mai puţin decât media naţională

Autor: Adelina Mihai

21.12.2010, 17:37 206

Venitul net al unui muncitor calificat care lucrează cu contractde muncă temporară este de 946 de lei pe lună (225 de euro), încreştere cu 5% faţă de anul trecut, potrivit unui studiu realizatde firma de recrutare Trenkwalder pe un eşantion de 4.200 deangajaţi temporari. Salariile pe care le primesc angajaţiitemporari sunt cu 30% mai mici decât cele ale angajaţilor cucontracte pe perioadă nedeterminată, media câştigului salarial lanivel naţional fiind de 1.340 de lei net (320 de euro) în lunaoctombrie, potrivit datelor de la Institutul Naţional deStatistică.

Salariile angajaţilor temporari au stagnat la jumătatea acestuian, după ce în primul trimestru au înregistrat o creştere de 12%faţă de 2009.

"Crescând nivelul taxării, al fiscalităţii, fondul de salarii afost menţinut la acelaşi nivel ca înainte de creşterea TVA", a spusBogdan Florea, directorul general al companiei Trenkwalder. De celemai mari creşteri salariale au avut parte angajaţii temporari carelucrează în firmele din IT şi din sectorul bancar, în timp ce înproducţie s-au observat creşteri salariale reduse sau stagnări.Printre companiile- client ale Trenkwalder se numără BCR,Raiffeisen Bank, Nokia, Continental Automitive Systems, Ambient,Leoni Wiring Systemes sau Siemens.

Florin Godean, directorul de marketing şi vânzări al firmeiAdecco România, spune însă că nu se poate vorbi de o creştere asalariilor angajaţilor din regim temporar fără o creştere aveniturilor obţinute de angajaţii permanenţi.

"În momentul în care o firmă decide să facă o creşteresalarială, aceasta se aplică atât angajaţilor permanenţi, cât şicelor temporari. Angajatorul nu face discriminare pozitivă, nucreşte salariile angajaţilor temprorari fără să facă o creştere şipentru cei permanenţi şi invers", a spus Godean. În prezent, legeaspune că o companie nu poate angaja în regim temporar o persoană cuun salariu mai mic decât un angajat permanent, de pe aceiaşipoziţie.

În general, companiile folosesc forţa de muncă temporară pentrua-şi reduce din costuri şi plătesc câte un comision cuprins între 7şi 20% firmelor care se ocupă cu recrutarea, selecţia, evaluarea şisalarizarea acestor angajaţi.Folosirea contractelor demuncătemporare se face prin intermediul unor firme precum Adecco,Lugera& Makler, Manpower sau Trenkwalder. Unul din beneficiileangajării în regim temporar îl reprezintă faptul că oferăangajatorului posibilitatea de a renunşa mai uşor la acest tip deangajaţi în cazul în care producţia scade, nefiind obligaţi sănegocieze cu aceştia pachete compensatorii sau să negocieze cusindicatele procesul de restructurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO