Profesii

Cât de importantă este educaţia timpurie: „În 2050, peste 70% dintre cei nou intraţi pe piaţa muncii vor avea joburi care azi nu există“

Cât de importantă este educaţia timpurie: „În 2050,...

Autor: Mihaela Pascari

17.02.2017, 14:45 1850
În anul 2050 peste trei sferturi dintre cei care vor intra pe piaţa muncii vor avea meserii care astăzi nu există. Acest lucru pune o presiune pe sistemul educaţional. Paradigmele pe care este aşezat învăţământul va trebui schimbate pentru a avea flexibilitate, a spus Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, la o întâlnire în care a fost prezentat un proiect pilot care are scopul de a crea o reţea formată din membri ai comunităţii de afaceri româneşti care să susţină investiţia în educaţia timpurie.
 
„Cea mai importantă perioadă din viaţa unui om sunt primele 1.000 de zile, atunci când se pune temelia pentru viitorul adultului. Nu avem creşe, nici grădiniţe, avem însă iniţiative din partea mediului privat şi mai puţin din zona publică“, a afirmat Gabriel Biriş.
 
Doar 1.200 de grădiniţe erau active în România în 2015, arată datele de la Institul Naţional de Statistică (INS), faţă de peste 12.000 de unităţi la mijlocul anilor ‘90. Aproape o treime din numărul actual de grădiniţe revin sistemului privat.
 
Ligia Deca, consilier prezidenţial pe educaţie, spune că primii trei ani din viaţă formează capacităţile cognitive ale copilului astfel că performanţa lui ulterioară depinde de expunerea până la vârsta de trei ani.
 
„Este vorba cât de mult reuşim să recuperăm acei copii care au un potenţial uriaş, dar care nu au parte de această educaţie din partea părinţilor. Ei pleacă cu un handicap automat în clasele pregătitoare şi cu siguranţă sunt cei care nu iau examenul de bacalaureat“, a afirmat Ligia Deca.
 
În opinia ei, educaţia timpurie are probleme de înţelegere; oamenii au fost obisnuiţi cu acele creşe în care era vorba doar de îngrijire şi nu de educaţie.
 
Iniţiativa este dezvoltată Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională (CEDP) în parteneriat cu Ready Nation (SUA), în cadrul unui proiect pilot în România.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO