Profesii

Cât de productivi sunt angajaţii români de la Orange sau Petrom?

Cât de productivi sunt angajaţii români de la Orange...

Autor: Adelina Mihai

13.07.2012, 12:23 3048

Fiecare angajat al OMV Petrom Gas, Alpiq RomEnergie şi British American Tobacco i-a adus companiei pentru care lucrează câte un profit net de cuprins între 250.000 şi 722.000 de euro în 2011, aceştia fiind cei mai profitabili angajaţi din economie, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului. Petrolul şi gazele, comerţul cu energie şi materiale de construcţii sunt doar câteva dintre domeniile în care companiile au înregistrat cel mai ridicat nivel al profitabilităţii per angajat în 2011.

Astfel, cei 45 de angajaţi ai OMV Petrom Gas, parte a celei mai mari companii din România, i-au adus anul trecut companiei un profit net de 32,5 milioane de euro, aceştia fiind pe locul întâi în topul celor mai profitabili angajaţi. Şi angajaţii OMV Petrom Marketing, adică 356 de persoane, au reuşit să-i aducă anul trecut companiei un profit de peste 29,5 milioane de euro net anul trecut.

"Faptul că aceste companii au înregistrat o marjă de profitabilitate foarte mare este strict legat de evoluţia pieţei, pentru că vânzările de maşini şi de combustibil cresc, deci este normal ca profitul per angajat să crească. Nu cred că ar trebui considerate performanţa angajaţilor şi practicile de HR dintr-o companie drept premise pentru profitabilitate", este de părere Mădălina Bălan, managing partner al companiei de consultanţă în resurse umane Hart HR Consulting. Ea admite totuşi că ar fi ideal să existe un sistem foarte bine pus la punct în fiecare companie prin care să se evalueze performanţa individuală a angajaţilor, care să se raporteze la profitul adus de fiecare în parte.

Pe locul doi în topul celor mai profitabili angajaţi din economie se numără cei 12 angajaţi ai traderului de energie Alpiq RomEnergie, care i-au adus companiei un profit net de peste 520.000 de euro fiecare în 2011, explicabil prin faptul că, de regulă, traderii de energie cumpără energie ieftină şi o vând scump. Compania Alpiq RomEnergie este posesorul unuia dintre cele mai mari contracte directe cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din Români.

Compania cu cei mai mulţi angajaţi care a raportat o profitabilitate mare/salariat în 2011 este operatorul de telefonie mobilă Orange România, numărul 1 de pe piaţa de profil, care a înregistrat un profit net de peste 190 de milioane de euro la un efectiv mediu de 2.700 de salariaţi.

"Ca simplă fracţie, indicatorul profit net/număr de angajaţi nu aduce multă utilitate, însă evoluţia acestuia pe parcursul a câţiva ani de zile poate fi utilă pentru ca o companie să scape de angajaţii puţin profitabili şi să îi motiveze şi să îi reţină pe cei care aduc profit", mai spune consultantul în management Lucian Vînătoriu.

Fiecare dintre cei peste 7.300 de angajaţi care lucrează în companiile cu rata cea mai mare de profitabilitate per angajat din economie a adus, în medie, câte un profit net de 160.000 de euro angajatorului în 2011, însă specialiştii spun că media nu reflectă însă performanţa angajaţilor.

Citiţi mai mult despre cei mai profitabili angajaţi din economie pe ZF Corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO