Profesii

Câteva sute de români plătesc anual între 15.000 şi 30.000 de euro pentru a-şi trimite copiii la licee private în Marea Britanie, Franţa sau Elveţia

Câteva sute de români plătesc anual între 15.000 şi 30.000 de euro pentru a-şi trimite copiii la licee private în Marea Britanie, Franţa sau Elveţia

Câteva sute de români plătesc anual între 15.000 şi 30.000 de euro pentru a-şi trimite copiii la licee private în Marea Britanie, Franţa sau Elveţia

Autor: Adelina Mihai

17.04.2011, 23:45 2050

"Căutăm un liceu privat în Europa, care să aibă acreditărilenecesare astfel încât copilul să poată studia apoi la o facultateîn SUA, pentru că sistemul lor de învăţământ este mult mai«open-minded». Dorinţa noastră de a-l trimite la studii înstrăinătate este foarte mare, rămâne să vedem ofertele şcolilor. Nuştim încă care ar fi bugetul necesar, însă plătim deja o taxăanuală de 10.000 de euro la o şcoală privată din Bucureşti", a spusCornelia Weselowski, mama unui elev de 11 ani care învaţă de şaseani la Şcoala Europeană.

Aproape 350 de părinţi şi copii au participat în acest weekendla un târg de licee private din Capitală organizat de cătreIntegral Programe Educaţionale, la care peste 20 de licee privatestrăine au venit să-şi prezinte oferta educaţională.

"Părinţii români întreabă în primul rând despre posibilităţilede cazare, sunt foarte interesaţi de cum arată locul în care va stacopilul lor, spre deosebire de chinezi, de exemplu, care nu ne-auîntrebat niciodată astfel de detalii. Oamenii vin mai bineinformaţi la târguri spre deosebire de anii anteriori, însăpetrecem foarte mult timp pentru a le explica cum funcţioneazăsistemul britanic de învăţământ", a spus Andrew Evans, head ofinternational studies în cadrul şcolii private britanice ChaseAcademy, care a oferit anul trecut o bursă unei eleve din Româniaşi care a devenit între timp "cel mai bun elev al şcolii". Aceastăşcoală dispune de un fond de burse de 100.000 de lire sterline, iarcei care vor să obţină o bursă trebuie să susţină teste de limbaengleză şi de matematică.

Mai puţin de 30.000 de elevi români învaţă în liceeprivate

În prezent, în liceele private româneşti învaţă 28.800 de elevi,adică mai puţin de 4% din numărul total de elevi cuprinşi în întregsistemul educaţional de pe piaţa locală. Cei mai mulţi elevi românicare învaţă la liceele private din străinătate preferă instituţiilede învăţământ din Elveţia sau din Marea Britanie, pentru că înaceste ţări se oferă diplome recunoscute internaţional, deşi nuexistă o statistică privind numărul de elevi care învaţă în prezentîn străinătate. În Elveţia învaţă momentan 56 de elevi români înliceele private, potrivit unor statistici oficiale, în timp ce înMarea Britanie numărul ajunge la 200-250 de elevi.

"În general, taxele de şcolarizare la liceele din străinătatevariază între 15.000 şi 30.000 de euro pe an, însă cele mai scumpeşcoli din Elveţia pot ajunge până la 80.000 de euro pe an. În MareaBritanie, taxele de şcolarizare variază între 15.000 şi 30.000 delire pe an", a spus Svetlan Danev, proprietarul companiei cuactivităţi de consiliere în domeniul educaţional Integral ProgrameEducaţionale.

Atât organizatorii, cât şi reprezentanţii şcolilor străine suntde părere că părinţii vin mai bine informaţi la târgurileeducaţionale decât în anii anteriori şi că se gândesc cu 2-3 aniînainte de a-şi înscrie copilul la o şcoală privată din străinătatesau de a-i trimite la o şcoală de vară.

Spre deosebire de anii anteriori, părinţii nu mai întreabă atâtde mult de nivelul taxelor de şcolarizare, sunt mai mult interesaţide siguranţa copiilor în campusurile universitare, de calitateacursurilor sau de prestigiul şcolii. Totuşi, se interesează deburse şi de facilităţile aferente fiecărui program de studiu, avândîn vedere că plătesc câteva mii sau chiar zeci de mii de euro pean.

"Taxele de şcolarizare în Elveţia sunt foarte mari şi pentru căoferim multe facilităţi care nu se regăsesc în alte campusuri. Deexemplu, în campusul nostru există şi teren de golf, de tenis, defotbal sau de rugbi, iar alături avem o pârtie de schi. Totodată,componenta internaţională este foarte importantă, având în vederecă există 34 de naţionalităţi diferite în rândul celor 210 elevicare stau în campus", a spus Curt Schmitt, head of Admissions &Marketing în cadrul liceului elveţian Lyceum Alpinum Zuoz, undetaxa de şcolarizare este de 70.000 de euro pe an.

De cele mai multe ori, după absolvirea liceului în străinătate,românii continuă studiile la universităţi europene sau americane,mai ales că după intrarea României în Uniunea Europeană taxele deşcolarizare au devenit mai accesibile. Astfel, dacă până în 2007numai familiile foarte bogate îşi permiteau să trimită copiii laliceu în străinătate, situaţia s-a mai schimbat între timp.

Cu toate acestea, liceele private străine rămân în continuarefoarte scumpe prin comparaţie cu cele de pe piaţa locală. Spreexemplu, în România taxele pentru programa de învăţământ licealpentru cei care învaţă la Liceul Internaţional de Informatică (unadintre cele mai bune instituţii private de învăţământ) ajung pânăla 3.250 de euro pe an.

1.000 de copii români pleacă anual în tabere devară

Totuşi, dacă elevii reuşesc să obţină o bursă de la şcolile dinstrăinătate, costurile totale ale părinţilor s-ar putea reduce cu8.000- 9.000 de euro pe an.

De regulă, părinţii care vor să-şi înscrie copilul la o şcoalăprivată străină "tatonează" întâi terenul cu câteva luni sau chiarcu câţiva ani înainte, optând adesea pentru o tabără de vară.

"Suntem dispuşi să cheltuim în jur de 1.000 de euro pentru otabără de vară undeva în jurul Londrei, pentru a ne pregăti - măcardin punct de vedere psihologic - ca nepoata să poată urma cursurileunei universităţi din străinătate", a spus Laura Cremarenco, bunicaunei eleve în clasa a 10-a la Liceul "Ion Luca Caragiale" dinPloieşti.

Anual, între 700 şi 1.000 de români pleacă în tabere de vară înMarea Britanie, Germania, Elveţia, SUA sau Franţa, potrivitstatisticilor consultanţilor educaţionali. Preţurile pentru otabără de vară pornesc de la 550 de euro în Salamanca (Spania), darpot ajunge până la 3.000 de euro pe lună la şcolile de elităelveţiene. Perioada minimă pentru o şcoală de vară este de douăsăptămâni, în care se învaţă 20 de ore pe săptămână.

"Îi sfătuim pe părinţi să nu-şi lase copiii în grupuri formatedin prea mulţi români, pentru că nu sunt impulsionaţi să înveţelimba engleză, să facă conversaţie şi riscă astfel să transforme otabără educaţională într-o excursie mai scumpă decât unaobişnuită", a mai spus Danev.

Anul trecut, prin intermediul Integral Programe Educaţionale auplecat aproximativ 100 de copii în tabere în străinătate, iar anulacesta se estimează că vor pleca 200- 250 de români în tabereeducaţionale. De ce?

"Este o reorientare a investiţiilor la nivel de buget familial.Dacă înainte părinţii preferau să investească într-o maşină nouăsau într-un apartament mai mare, acum se gândesc să investească maimult în educaţia copiilor", a spus Ivan Domuschiev, manager peRomânia al Integral Programe Educaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24