Profesii

Câţi bani trebuie să economiseşti pentru a ieşi la pensie la 50 de ani?

Câţi bani trebuie să economiseşti pentru a ieşi la...

Autor: Roxana Pricop

16.05.2013, 17:46 19858

Cea mai mare parte dintre angajaţi plănuiesc să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani, însă nu este un secret că mulţi dintre aceştia visează să iasă din câmpul muncii mai devreme pentru a se bucura de familie, viaţă şi călătorii în ţări exotice.

Pentru a accelera ieşirea la pensie, angajaţii trebuie să fie suficient de motivaţi să economisească din timpul vieţii active pentru a avea un trai decent atunci când se vor trezi de dimineaţă nu pentru a lua metroul spre locul de muncă ci pentru a se bucura de o zi cu nepoţii. Alături de economisirea constantă, un alt factor extrem de important este obţinerea unui randament pentru suma pusă deoparte an de an. Obţinerea unui randament an de an a devenit tot mai dificilă mai ales de la declanşarea crizei când pieţele de acţiuni au avut evoluţii tot mai puţin previzibile, iar dobânzile la depozite nu acoperă întotdeauna rata inflaţiei.

La un calcul simplu, o persoană care iese la pensie la vârsta de 50 de ani, are nevoie de o sumă bani care să îi asigure un trai decent cel puţin 25 de ani, dacă se ia în considerate o durată medie de viaţă de 75 de ani. Pentru fiecare lună, presupunem că respectiva persoană ar avea nevoie de circa 3.300 lei pentru un trai decent, mai exact pentru fiecare an o sumă de 40.000 lei, sau de un milion de lei pentru totalul de 25 de ani. Calculul de faţă este pur ipotetic şi exclude alte surse de venit după ieşirea la pensie.

Pentru a ajunge la economii de un milion de lei, un angajat în vârstă de 30 de ani ar cam trebui să înceapă să pună deoparte câte 1.500 lei în fiecare lună. Un calcul ZF arată că o persoană care economiseşte anual 17.500 de lei, adică echivalentul unei sume lunare de 1.500 lei, timp de 20 de ani ar putea avea în conturi un milion de lei dacă plasează aceşti bani la o dobândă anuală de 10% garantată. Profitul obţinut în fiecare an este reinvestit. Calculul ZF este pur ipotetic având în vedere că pe un termen aşa de lung de timp nu există o garanţie reală că o un depozit la bancă sau un alt timp de instrument de economisire sau de investiţii poate livra constant timp de 20 de ani un randament anual de 10%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO