Profesii

Ce aduce bun şi ce aduce rău munca de acasă. O poveste din Silicon Valley

Ce aduce bun şi ce aduce rău munca de acasă. O poveste...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2020, 00:05 706

♦ În timp ce munca de la distanţă aduce rezultate bune pentru unele companii, performanţa scade la altele.

Silicon Valley este de mult timp centrul dezvoltării tehnologice din SUA. Pandemia a obligat companiile să-şi flexibilizeze programul de lucru şi modul în care oamenii talentaţi lucrează.

Munca de acasă le va permite angajaţilor să-şi instaleze cartierul general mai departe de pieţele imobiliare scumpe din Silicon Valley, făcând angajările acolo mai atractive.

Aceasta înseamnă că fir­mele de tehnologie se vor pu­tea dezvolta mai mult. Însă munca de acasă îm­­pie­dică acele confruntări ale talentelor din sala de mese sau de jocuri care au adus adesea cele mai bune idei.

De asemenea, angajaţii tineri nu vor putea învăţa din experienţa celor cu vechime mai mare şi nici nu vor putea fura meserie de la aceştia.

Cu mult înainte de pandemie, experţii au prezis că munca de la distanţă va schimba Silicon Valley.

Povestirile despre salariaţi din California care preferă biroul de la domiciliu în locaţii mai accesibile de pe Coasta de Vest datează din anii '90.

În cea mai recentă explozie a preţurilor locuinţelor din zonă, unele startup-uri s-au dat mari cu politicile lor de muncă doar de la distanţă şi cel puţin una a oferit un „pachet de relocare“ pentru a stimula mutările oriunde costuri locuinţelor ar fi mai mici. Cu toate acestea, munca de la distanţă nu a fost în niciun caz ceva preferat de industria tech. Apple şi Alphabet sunt de mult adeptele muncii la sediu; Yahoo, Best Buy şi Reddit au sfârşit prin a inversa cursul în ceea ce priveşte modalităţile de lucru flexibile din ultimul deceniu. Până când coronavirusul a rescris condiţiile de muncă, Silicon Valley a reprezentat principala ilustrare a virtuţilor clusteringului industrial din secolul XXI - ideea că creativitatea, inovaţia şi producţia economică vor prospera în locurile în care oamenii cu cunoştinţe similare se adună. Bay Area a produs aproape 20% din toate patentele din Statele Unite în 2015; PIB-ul regiunii, de 838 miliarde de dolari, este pe locul 18 între ţările lumii. Nu este de mirare că jucătorii mari au proiectat campusuri cu toate facilităţile posibile şi imposibile pentru a-i menţine pe angajaţi acolo cât mai multe ore. După venirea pandemiei, şi după implementarea muncii de la distanţă, chiriile din San Francisco şi San Jose au scăzut (cu peste 7% de la începutul lunii martie), dar au crescut în Sacramento, Reno, Boise şi alte aşa-numite „comunităţi satelit“. Susan Wachter, profesoară de imobiliare şi finanţe la Universitatea din Pennsylvania, a studiat importanţa clustering-ului industrial. Ea consideră că trecerea la munca de la distanţă va fi în mare parte un lucru bun pentru companiile de tehnologie prin faptul că poate crea mai multă capacitate pentru angajări şi creştere. În ultimii ani, în bay Area, costurile absurd de mari ale locuinţelor au creat o barieră pentru venirea de noi talente şi chiar pentru păstrarea angajaţilor vechi. Acest lucru s-a văzut în special la noile startup-uri, dar şi la Apple şi Facebook, care împreună cu Alphabet şi Microsoft au promis recent miliarde  de dolari pentru a rezolva deficitul acut de locuinţe din regiune.

„A fost aproape imposibil ca tinerii talentaţi să se alăture forţei de muncă la salarii care să le acopere aceste preţuri“, a spus Wachter. Dar noua paradigmă a pandemiei „va face posibilă extinderea şi creşterea dimensiunii Silicon Valley, nu în sensul de cluster geografic, ci de reţea.“ Ea are în vedere formarea a ceea ce numeşte „noduri de cartiere“, în care grupuri de angajaţi se stabileasc de-a lungul Coasta de Vest. Silicon Valley va fi în continuare nodul principal, a spus ea, dar dominaţia sa geografică poate scădea odată cu creşterea noilor noduri. Comunităţile uşor accesibile cu maşina, avionul sau trenul vor fi cele mai atractive pentru noii migranţi.

Dar ce se pierde atunci când companiile nu mai convoacă sute sau mii de angajaţi extrem de talentaţi şi inovatori într-un singur loc, permiţând minţilor strălucitoare să se confrunte în cantină sau după o şedinţă? În timp ce munca de la distanţă aduce rezultate bune pentru unele companii, performanţa scade la altele. Spargerea navelor-mamă ar putea costa pe termen lung industria tehnologică. De exemplu, angajaţii mai tineri şi mai noi nu-şi vor putea dezvolta abilităţile alături de colegi mai experimentaţi, diminuându-şi capacitatea de a dezvolta şi de a contribui la idei noi, a spus Wachter. Ascensiunea carierei novicilor ar putea fi de asemenea mai lentă în absenţa apropierii altor colegi. Pe de altă parte, aceşti angajaţi şi-ar putea, în sfârşit, permite un loc unde să trăiască.

 

20% din toate patentele din SUA

Bay Area a produs aproape 20% din toate patentele din Statele Unite în 2015; PIB-ul regiunii, de 838 miliarde de dolari, este pe locul 18 între ţările lumii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO