Profesii

Ce crede presa germană. Sumele exorbitante plătite de companii directorilor la pensionare trebuie eliminate

Ce crede presa germană. Sumele exorbitante plătite de...

Autor: Catalina Apostoiu

23.05.2019, 00:05 575

„Dacă toate companiile ar plăti mai puţin şi ar acorda la pensionare pachete mai puţin generoase, cursa remuneraţiilor ar încetini.“

Pachetul de plăţi acordat şefului Daimler Dieter Zetsche la plecarea din companie este cel mai recent pachet de plăţi gras ieşit în evidenţă. Deşi modeste după standarde internaţionale, aceste plăţi răsplătesc mediocritatea şi trebuie eliminate, scrie Timothy Rooks de la Deutsche Welle.

După 13 ani mediocri ca preşedinte al gigantului german Daimler, Dieter Zetsche se retrage.

Este imposibil de ignorat că gigantul are probleme. Când Zetsche a preluat controlul în 2006, preţul pe acţiune era de 43 de euro, iar la începutul lunii mai a acestui an preţul crescuse la 58 de euro. Creşterea poate părea solidă, dar în raportul cu indicele DAX acţiunile Daimler au avut per­formanţe inferioare. În T1, vânzările totale au scăzut cu 4%, iar impactul scandalului Dieselgate asupra companiei se face simţit în continuare. În plus, compania nu pare să aibă o strategie clară privitoare la mobilitate. Aceasta a început un program de austeritate, existând zvonuri privitoare la ample reduceri de personal. Dar cel mai spectaculos eşec al lui Zetsche a fost legat de tranzacţia cu Chrysler. Daimler a preluat producătorul auto american în 1998 şi a mers personal în Detroit pentru a-l conduce în perioada 2000-2005. Eşecul a costat compania germană mult mai mult decât cele 36 mld. $ cheltuite pe achiziţie. Faptul că divizia americană a putut fi vândută aproape intactă în 2007 demonstrează că nu s-au făcut efor­turi reale pentru integrare. Când se va retrage, Zetsche va primi 4.250 de euro pe zi, fiind cel mai bine plătit pensionar al unei mari companii germane.

În total, Zetsche va lua acasă aproximativ 42 milioane de euro. Plăţile din Germania nu sunt totuşi la fel de exorbitante ca în alte ţări, iar asta se datorează modelului de „co-determinare“ prin care companiile cu peste 500 de angajaţi sunt obligate să ofere jumătate din poziţiile din cadrul consiliului de supervizare muncitorilor. Iar aceşti muncitori nu sunt dispuşi să aprobe pachete uriaşe de plăţi.

Dacă toate companiile ar plăti mai puţin şi ar acorda pachete la pensionare mai puţin generoase, cursa remuneraţiilor ar încetini, scrie Timothy Rooks. Este necesar un efort concentrat la nivel mondial pentru soluţionarea acestei probleme. Directorii de companii, chiar şi la pensionare, trebuie aduşi înapoi la realitate. Şi, mai important, performanţa modestă nu trebuie răsplătită.

Un lucru este totuşi sigur. În pofida tuturor editorialelor privitoare la plăţile exorbitante acordate directorilor de companii şi problemelor Daimler, Dieter Zetsche nu va dispărea. Chiar şi cu banii plătiţi la pensionare, acesta nu se va relaxa prea mult la soare. Zetsche plănuieşte deja să revină în 2021 ca preşedinte al consiliului de supraveghere al companiei. Acolo poate face parte din comitetele care decid cu privire la următoarea generaţie de plăţi. Unele lucruri nu se schimbă niciodată, concluzionează Rooks.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO