Profesii

Ce ii impiedica pe angajatori sa creeze mai multe locuri de munca

Ce ii impiedica pe angajatori sa creeze mai multe locuri de munca

Click pentru imaginea marita

25.01.2008, 19:06 29

In clasamentul anual privind libertatea economiei, publicat recent de Fundatia Heritage si Wall Street Journal, Romania a coborat o pozitie, pe locul 68, cel mai slab punctaj obtinut fiind cel care masoara libertatea din sectorul muncii.
Potrivit realizatorilor studiului, piata muncii opereaza in baza unor reglementari "inflexibile", care blocheaza imbunatatirea productivitatii, costurile non-salariale sunt foarte ridicate, iar cadrul rigid de angajare si concediere "genereaza aversiune fata de risc" in cazul companiilor care, in conditii mai favorabile, si-ar majora forta de munca.
"Prevederile din Codul muncii impun o procedura de concediere a personalului foarte formala, care se poate dovedi dificil, daca nu chiar imposibil de respectat in anumite situatii", spune Carmen Medar, avocat in cadrul casei de avocatura David & Baias, firma corespondenta PricewaterhouseCoopers (PwC).
De asemenea, prevederile din Codul muncii ofera imunitate aproape absoluta liderilor de sindicat pentru intreaga durata a mandatului acestora si inca doi ani dupa incheierea acestuia. "Aceste prevederi au fost criticate si mai intens, din ratiuni evidente", spune Medar.
In acest moment, nu exista discutii privind modificarea Codului muncii. Ultimele modificari au fost facute in primavara anului trecut, cand au fost aliniate cateva prevederi cu legislatia europeana.
Angajatorii sunt de parere ca legislatia ar trebui sa fie schimbata, tinand cont de evolutia pietei. Astfel, prevederile legate de numarul de ore lucrate sunt considerate inflexibile. De altfel, reprezentantii patronatelor au declarat recent ca ar putea cere revizuirea Codului muncii, amendamentele vizand, printre altele, modificarea programului de munca in unele domenii, cum ar fi constructiile.
"Cu toate ca realitatile pietei o impuneau, nici Codul muncii si nici actele normative ulterioare nu au adus nici o noutate in ceea ce priveste contractul de munca pe perioada determinata. Incheierea acestuia ramane deci in continuare o situatie exceptionala fata de regula incheierii contractului de munca pe perioada nedeterminata", spune avocata Carmen Medar. Pe de alta parte, companiile trebuie sa fie foarte atente in relatiile cu angajatii, deoarece in cazul unui proces de dreptul muncii, instantele de judecata sunt inclinate spre protectia angajatilor. "Angajatorii sunt expusi din acest punct de vedere si trebuie sa fie atenti la fiecare pas, intrucat fiecare greseala dintr-un document de munca va fi sanctionata de instanta", declara recent pentru ZF Andreea Ionescu, partener si coordonator al departamentului de dreptul muncii in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Perioada de proba a ridicat si ea multe probleme in practica, iar reprezentantii David & Baias spun ca modificarile Codului muncii din 2003 pana azi nu au adus o modificare de fond in acest aspect.
"Se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile pentru functii de conducere. In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile, in timp ce pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, la debutul lor in profesie aceasta poate ajunge pana la 6 luni", spune Carmen Medar, care adauga ca este interzisa insa prin lege angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post, ceea ce inseamna ca angajatorul trebuie sa fie deosebit de prudent chiar de la faza recrutarii candidatilor, pentru ca al treilea candidat angajat de proba pentru un post ar putea fi si ultimul in conditiile date.
Acelasi grad de nesiguranta a continuat sa existe printre angajatori din cauza ca nu a fost reglementata situatia angajatilor straini subordonati angajatorilor romani si a angajatilor romani subordonati angajatorilor straini.
"Autoritatile din Romania, inclusiv tribunalele, s-au confruntat cu dificultati in incercarea de a reglementa aceste aspecte practice", mai spune Medar.
Cu toate acestea, exista si o serie de avantaje pentru investitorii care decid sa intre pe piata locala. "Dincolo de costurile evident mai reduse cu forta de munca, afinitatile culturale si cunoasterea limbilor europene fac din Europa de Est si, in mod particular Romania, locatii viabile pentru companii", spune Cosmin Panaete, senior consultant in cadrul PwC.
Alte dezavantaje ale mediului investitional romanesc sunt legate de infrastructura slab dezvoltata, de perceptia negativa asupra autoritatilor si de schimbarea frecventa a cadrului legislativ si fiscal, care face dificila implementarea unui plan de afaceri.

Nemultumirile companiilor

Procedura rigida de concediere a personalului, care se poate dovedi dificila sau chiar imposibila
Imunitatea aproape absoluta a liderilor de sindicat pe intreaga durata a mandatului si inca doi ani dupa incheierea acestuia
Lipsa de reglementare a situatiei angajatilor straini subordonati angajatorilor romani
Reglementarile privind perioada de proba, in conditiile in care Codul muncii interzice angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post.
Majoritatea prevederilor din legislatie sunt in favoarea angajatilor, astfel incat in cazul unui proces de dreptul muncii instantele de judecata sunt inclinate spre protectia acestora
Migratia masiva a fortei de munca in Vest si sporul negativ al populatiei creeaza presiuni asupra salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO