Profesii

Ce locuri de muncă se vor căuta în România în următorul deceniu?

Ce locuri de muncă se vor căuta în România în...

Autor: Adelina Mihai

03.02.2015, 00:03 14268

Inginerii, programatorii, contabilii, muncitorii din producţie, dar şi oamenii cu profesii sau meserii tradiţionale din sectorul medical, din educaţie sau din agricultură vor fi la mare căutare şi în următorii zece ani - aceasta a fost una dintre concluziile celei de-a XV-a ediţii a dezbaterilor HR Insider, întâlnirile lunare organizate de ZF Corporate, serviciul online de ştiri cu plată al Ziarului Financiar.

„Medicii şi personalul auxiliar din acest sector se vor căuta în continuare şi peste un deceniu, pentru că populaţia creşte în vârstă şi va fi o nevoie acută în această zonă, mai ales că, în sectorul serviciilor private, România devine deja un centru medical care atrage pacienţi din toată lumea. De asemenea, inginerii şi angajaţii specializaţi în domeniul IT vor fi la mare căutare şi în viitor“, a spus Monica Spiteri, business development director în cadrul companiei de servicii de externalizare în zona de HR Smartree. Ea a fost vineri prezentă la discuţiile din cadrul celei de-a XV-a ediţii a HR Insider, organizată pe tema „Care sunt departamentele, industriile şi oraşele cu cele mai bune perspective de creştere salarială în 2015?“.

În opinia Crinei Ilie, manager de recrutare şi training pe regiunea Europa şi America Latină în cadrul furnizorului de servicii de tip business process outsourcing Genpact, în topul joburilor care vor fi la mare căutare în următorul deceniu se vor afla şi cele care necesită specializări în meseriile tradiţionale.

„Nu cred că în următorii ani vom reinventa roata. Dacă ne uităm la statele dezvoltate, cum sunt cele nordice, este foarte interesant că în top încă sunt locurile de muncă în care este necesară învăţarea unei meserii. Sunt convinsă că un mecanic, o croitoreasă sau un doctor îşi vor găsi un loc de muncă în viitor. Însă eu cred că ar trebui să începem să vorbim tot mai mult de meserii în agricultură, să avem şi noi iniţiative cum sunt în Italia, prin care, de exemplu, să mâncăm alimente produse la maximum 30 de kilometri distanţă de casă“, a spus Crina Ilie. Ea a adăugat că vor fi cerinţe de personal şi în zona educaţiei private, care va începe să se dezvolte tot mai mult şi în oraşele din provincie.

„Românii sunt foarte bine văzuţi şi ca profesionişti şi în zona de servicii financiare, de aceea cred că, pe un orizont de 10 ani, cerinţele de profesionişti în zona de contabilitate şi servicii financiare vor rămâne actuale“, a spus şi Mihaela Lupu, market leader productized services în cadrul companiei de consultanţă în management Hay Group.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte sectorul serviciilor de externalizare – vedeta ultimilor ani în materie de noi angajări – nu se pot face previziuni legate de cererile pe termen lung, spun profesioniştii în resurse umane.

„N-aş îndrăzni să fac o proiecţie în zona de business process outsourcing, pentru că am văzut ce s-a întâmplat cu centre precum Praga sau Bratislava în mai puţin de 10 ani. Dacă nu vom reuşi să ne concentrăm forţele şi să transmitem un mesaj extrem de vocal vizavi de oportunitatea pe care o reprezintă această industrie, e posibil să pierdem investiţii. Îmi amintesc că, în 2006, când m-am angajat prima dată în Genpact, centrul din Budapesta avea 700 de angajaţi, iar acum nu mai există“, a explicat Crina Ilie.

La rândul său, Mihaela Lupu de la Hay Group a precizat că, într-adevăr, marea problemă a industriei serviciilor de externalizare este că nu au rădăcini în economia românească şi că produc locuri de muncă, dar acestea se pot muta oricând din raţiuni de costuri.

Pe de altă parte, meseriile aferente sectorului IT vor fi cerute şi în viitor, cu menţiunea că vor fi solicitare specializări din ce în ce mai nişate.

„Spre exemplu, în urmă cu trei ani era o foarte mare cerere de programatori specializaţi în limbajul de programare Java. Lucrurile s-au mai domolit, iar în prezent este o presiune imensă în ceea ce priveşte cererea de programatori specializaţi în PhP, specializare des întâlnită în rândul candidaţilor în urmă cu trei ani. Explicaţia este că se dezvoltă foarte multe servicii web de frontline şi există mulţi programatori de PhP absorbiţi în zona asta şi sunt chiar bine plătiţi. Lucrurile se reglează, întotdeauna o presiune de ofertă în aceeaşi industrie, pe nişe, creează creşteri salariale“, a spus Elvis Popovici, recruitment manager în cadrul producătorului de soluţii antivirus BitDefender.

 

Citiţi pe www.zfcorporate.ro/profesii cele mai importante declaraţii din cadrul celei de-a XV-a ediţii a HR Insider:

- Mihaela Lupu, Hay Group: Un tânăr poate câştiga 3.700 - 3.900 de lei net pe lună în industria auto sau în domeniul serviciilor de externalizare.

- Monica Spiteri, Smartree: Reducerea CAS a fost o măsură de creştere a competitivităţii la nivel internaţional.

- Crina Ilie, Genpact: Expaţii vin mult mai uşor în prezent în România. În Bucureşti, avem 200 de colegi care provin din ţări precum Grecia, Turcia sau Olanda.

- Irina Stoian, Cetelem: Angajaţii cu profiluri IT au aşteptări diferite. Am reuşit să atragem IT-işti cu experienţă pentru că îşi doreau să fie recunoscuţi prin poziţii manageriale.

- Rudolf Fedorovici, Odgers Berndtson: Primesc zilnic CV-uri din toată Europa de la senior manageri care vor să lucreze în România.

- Elvis Popovici, Bitdefender: Tinerii ies din facultăţi din ce în ce mai slab pregătiţi. Din 100 de aplicanţi pentru un job, abia putem selecta 10.