Profesii

Ce nu stiu managerii despre companiile pe care le conduc

23.04.2007, 21:41 53

Conform celei de-a doua editii a studiului: "Neinformati: Ce nu cunosc directorii si consiliile directoare despre starea generala a afacerilor pe care le conduc", realizat de catre Deloitte Touche Tohmatsu in colaborare cu Economist Intelligence Unit, banii reprezinta elementul-cheie in cadrul pietelor, de aceea, estimarile financiare care stau la baza evaluarilor companiei determina un efect de reactie din partea majoritatii investitorilor.
Lipsa informatiilor financiare pertinente ii determina pe cei 175 de participanti la studiu sa declare ca monitorizarea performantei este departe de a fi una eficienta.
Desi marea majoritate a companiilor participante sunt de acord ca piata insasi scoate din ce in ce mai des in evidenta factorii de evaluare a performantei nefinanciare, cei mai multi dintre cei intervievati gasesc dificila identificarea acestora.
Daca peste 87% dintre participanti isi catalogheaza metodele de identificare a performantei financiare drept bune, numai 29% dintre ei pot spune acelasi lucru despre metodele de identificare a performantei nefinanciare.
Conform acestora, principalii factori de performanta nefinanciara sunt: cresterea riscului reputatiei, cresterea influentei clientilor, intensificarea concurentei la nivel global, cresterea importantei factorilor nefinanciari, accelerarea inovatiei, analizarea detaliata a factorilor de performanta nefinanciara de catre media, influenta crescuta a ONG-urilor, firmelor de lobby si organizatiilor civice.
"Studiul evidentiaza in mod clar discrepanta dintre cerere si oferta. Consiliile directoare si echipele manageriale recunosc ca informatiile pe care le primesc nu corespund cu cele solicitate. Dupa cum reiese si din studiul referitor la situatia raportarilor nefinanciare, mai sunt foarte multe lucruri de facut", declara William G. Parrett, directorul executiv al Deloitte.
Pentru a se depasi inconvenientele aparute in monitorizarea performantei nefinanciare se impun schimbari majore la nivelul managementului. 80% dintre directorii executivi participanti la studiu sunt de parere ca managementul si consiliile directoare ar trebui sa imparta responsabilitatile in ceea ce priveste monitorizarea performantelor financiare ale companiei.
A devenit evident faptul ca rolul parametrilor nefinanciari a crescut fata de anii trecuti. Din ce in ce mai multe organizatii includ informatiile nefinanciare in rapoartele lor anuale, iar structurile compensatorii continua sa includa obiective nefinanciare.
Peste o treime dintre participantii la studiu (37%) sunt de parere ca performanta companiei este determinata mai degraba de activele intangibile decat de activele tangibile.
Optimist in ceea ce priveste rezultatele studiului si in rolul pe care indicatorii nefinanciari il vor juca in cadrul afacerilor, William Parrett subliniaza: "Cu timpul, tot mai multe companii isi vor imbunatati modalitatile de evaluare a performantei nefinanciare pentru a le adapta la scara larga in cadrul organizatiei. Acest lucru le va da posibilitatea sa identifice avantajele lor fata de concurenta, sa optimizeze performanta si sa contribuie in cele din urma la imbunatatirea rezultatului final al costurilor, profiturilor si pierderilor. Important este sa se constientizeze faptul ca o combinatie echilibrata de obiective financiare si nefinanciare poate contribui la imbunatatirea performantei si chiar a rezultatelor financiare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO