Profesii

Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor? Mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producţie: Producătorii de medicamente generice cer introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback

Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor? Mii de...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

04.06.2018, 18:16 152

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) anunţă, luni, că a înaintat Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Finanţe, CNAS şi Comisiilor de specialitate din Parlament, propunerile de amendamente pentru introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente.

Asociaţia motivează că o astfel de măsură ar fi „neutră din punct de vedere bugetar, uşor de implementat de autorităţi şi echitabilă pentru medicamentele cu preţ scăzut, fie că sunt generice sau medicamente ieşite de sub patent”.

„Consiliul Concurenţei răspunde solicitării APMGR şi confirmă că implementarea acestui calcul diferenţiat poate conduce la încurajarea consumului de medicamente generice şi la diminuarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul de asigurări de sănătate. Consiliul a reiterat faptul că a recomandat în repetate rânduri aplicarea unei contribuţii diferenţiate, având în vedere că taxa clawback nu se calculează la preţul de producător, ci la preţul de vânzare cu amănuntul şi, prin urmare, pentru medicamentele ieftine, procentul taxei clawback calculat la preţul de producător este mai mare decât pentru cele scumpe”, a anunţat APMGR, într-un comunicat.

Reprezentanţii APMGR spun că implementarea calculului diferenţiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate, doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat, reprezintă singurele măsuri care pot opri dispariţia medicamentelor ieftine din România.

„Sperăm ca autorităţile să realizeze măcar în această ultimă clipă că este nevoie să facem ceva pentru a ne asigura că aceste medicamente ieftine, în marea lor majoritate generice, sunt în continuarea produse sau importate în România”, a declarat Adrian Grecu, preşedintele APMGR.

Conform spuselor producătorilor, în perioada următoare mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producţie sau delistate, printre ele aflându-se medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, al afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinale, iar „principala cauză a dispariţiei acestora este taxa clawback, aplicată în mod uniform atât medicamentelor scumpe, de câteva mii de euro cât, cât şi celor ieftine, care costă câteva zeci de lei”.

„Propunerea APMGR este uşor de adoptat, prin simpla modificare a propunerii legislative de introducere a calculului diferenţiat al contribuţiei (proiectul legislativ Plx 425/2014), aprobată de Senat în septembrie 2014 şi care se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor”, spun reprezentanţii asociaţiei.

„Mecanismul propus presupune împărţirea medicamentelor în două categorii, în prima regăsindu-se cele scumpe, cele pentru care nu există aprobat un preţ de referinţă generic sau biosimilar, sau la care preţul este mai mare decât preţul de referinţă generic sau biosimilar. În cea de-a doua categorie se află medicamentele mai ieftine, pentru care există aprobat un preţ de referinţă generic sau biosimilar, iar acesta este mai mic sau cel mult egal cu preţul de referinţă generic sau biosimilar”, arată documentul.

Producătorii de medicamente generice susţin că taxa clawback „ar trebui să se aplice diferenţiat la aceste două categorii, adică să fie mai mică pentru cea de-a doua categorie şi mai mare pentru prima, respectând proporţionalitatea de preţ. Reamintim că preţul de referinţă al medicamentelor generice reprezintă 65% din preţul medicamentului inovativ”.

În acelaşi timp, APMGR susţine aprobarea introducerii de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte cost volum sau cost volum rezultat.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice atrage atenţia că introducerea de noi molecule inovative pe lista medicamentelor compensate fără alocarea de fonduri suplimentare „va aduce cheltuieli de sute de milioane de lei anual”, iar producătorii vor suporta aceste costuri prin taxa clawback, care este de aşteptat să ajungă la 30% la sfârşitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO