Profesii

Ce spun românii plecaţi peste hotare pentru un trai mai bun: „Ne-am întoarce în România dacă am avea salarii mai mari şi mai multe oferte de muncă“

Ce spun românii plecaţi peste hotare pentru un trai mai...

Autor: Mihaela Pascari

22.07.2016, 11:59 2521
Salariile de 4-5 ori mai mici în România faţă de cele din ţările dezvoltate din Europa, lipsa ofertelor de muncă conforme cu nivelul de calificare, dar şi infrastructura deficitară sunt doar câteva din motivele pentru care o parte dintre români preferă în continuare să plece la muncă peste hotare.
 
„Principalul motiv pentru care am ales să plec din ţară a fost faptul că nu găseam un job la fel de bine plătit ca în străinătate. M-aş întoarce, însă România are nevoie de drumuri, autostrăzi şi educaţie“, a spus Andrei L., în vârstă de 29 de ani, care lucrează pe o poziţie de şofer de tir în Germania, deşi are studii superioare de inginer frigotehnist.
 
 
În ciuda faptului că pentru joburile specializate românii plecaţi pot câştiga salarii destul de mari, aceştia aleg să lucreze peste graniţe pe poziţii sub nivelul lor de calificare, cum ar fi cele de infirmiere, şoferi de taxi sau de tir, ospătari sau ca personal de vânzări. De exemplu, pentru o poziţie din sectorul vânzărilor, salariile variază între 780 şi 6.100 de euro pe lună, în timp ce asistenţii medicali pot ajunge la salarii de peste 3.300 de euro lunar, pe când în România un medic cu experienţă câştigă în jur de 700 - 800 de euro net pe lună.
 
Totuşi, unii angajatori susţin că există locuri de muncă disponibile în ţară, dar că nu găsesc uşor candidaţi.
 
„Dacă vorbim de ofertele de muncă la nivelul întregii ţări, nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Compania noastră face relocări interne din sud şi est în vestul ţării, aici vorbim de mii de oameni, e clar că sunt oferte de muncă, mai ales luând în considerare că la acestea se adaugă cazare şi două mese asigurate“, a spus Felix Toma, country manager în cadrul Gi Group, companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară.
 
Companiile locale au început să mărească salariile, mai ales ca urmare a creşterii salariului minim pe economie, însă angajatorii suferă în continuare de o lipsă acută de angajaţi. „În ultimele 2-3 luni companiile au început să mărească salariile, dar o fac pentru că sunt forţaţi din lipsa candidaţilor“, a precizat Felix Toma.
 
Deşi companiile locale au mai majorat ofertele salariale, aproape 90.000 de români au aplicat în ultimele trei luni pentru un loc de muncă în străinătate, o treime dintre aceştia reprezentând cea mai bună forţă de muncă de pe piaţă, tineri cu vârste între 25 şi 35 de ani, potrivit platformei de recrutare pentru străinătate Tjobs.
 
Mircea C., în vârstă de 28 de ani, este unul dintre tinerii plecaţi în străinătate din cauza instabilităţii financiare pe care o avea în România.
 
„Sunt plecat de anul trecut în Danemarca şi am plecat pentru un trai mai bun. Nivelul salariului din România a fost un motiv important pentru care am căutat un job în altă ţară. Vreau să mă stabilesc aici, iar în România m-aş întoarce numai dacă ar creşte nivelul salarial şi numărul de oferte de muncă“, a spus tânărul care lucrează rigipsar în Danemarca.
 
După aderarea la UE numărul românilor care au ales să plece din ţară a crescut considerabil, din 2007 până astăzi numărul persoanelor care au emigrat a ajuns la 2 milioane. Doar în 2014 (ultimul an pentru care există date) au plecat din ţară 185.000 de români, arată datele de la INS.
 
Angajatorii mai spun că, dacă sistemul de învăţământ ar fi adaptat nevoilor din piaţa muncii, atunci şi rata angajărilor noi ar creşte.
 
„În loc să pregătească tehnicieni calificaţi care ar putea să câştige un salariu destul de bun, în unele oraşe industriale pregătesc clase de uman“, a mai spus Felix Toma de la Gi Group.