Profesii

Ce taxe au de plătit la stat angajaţii şi angajatorii anul acesta, odată cu reducerea CAS la angajator

Ce taxe au de plătit la stat angajaţii şi angajatorii...

Autor: Adelina Mihai

06.02.2015, 00:05 32142
O companie care îşi plăteşte un an­ga­jat cu salariul mediu pe economie, de 2.415 lei brut pe lună, are un cost sa­la­rial total de 2.972 de lei pe lună, care in­clude atât salariul net obţinut de an­gajat, cât şi taxele şi contribuţiile socia­le obli­gatorii pe care trebuie să le plă­tească atât angajatul, cât şi angajatorul.
 
Ziarul Financiar vă prezintă astăzi în detaliu cotizaţiile sociale obligatorii, afe­rente salariaţilor şi angajatorilor (fără impozitul pe salariu de 16% plătit de angajat), aplicabile în anul 2015, pe baza unor informaţii furnizate de către reprezentanţii cabinetului de avocatură Gruia Dufaut.
 
„Pentru 2015, nivelul contribuţiilor sala­riale şi patronale se menţine la cota din decembrie 2014. De reţinut că ultima modificare semnificativă a inter­ve­nit în luna octombrie 2014, când con­tri­buţia la asigurările sociale obligatorii (CAS – contribuţia la fon­dul de pensii) s-a redus cu 5%, până la nivelul actual“, se arată în documentul furnizat de re­pre­zentanţii Gruia Dufaut. Aceştia au mai precizat că, în prezent, salariul mi­nim brut de bază la nivel naţional este 975 de lei, iar câştigul salarial mediu brut prevăzut în bugetul asigurărilor so­ciale publice este de 2.415 lei.
 
De la 1 ianuarie 2015, valoarea sala­riu­lui minim pe economie a crescut de la 900 la 975 de lei brut pe lună. Înce­pând cu luna iulie a acestui an, salariul mi­nim va ajunge la 1.050 de lei brut pe lună, potrivit unei hotărâri lua­te de gu­vern. Acest lucru înseamnă că, pen­tru ca un angajat să fie plătit cu un sala­riu minim începând cu luna iulie, costul to­tal al angajatorului va fi de 1.292, iar an­gajatul va primi „în mână“ doar 777 de lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO