• Leu / EUR4.7231
  • Leu / GBP5.2496
  • Leu / USD4.2103
Profesii

Ce trebuie sa faca un absolvent de finante-banci ca sa se angajeze

17 mai 2010 54775

Specialistii in HR spun ca absolventii de finante-banci potcauta locuri de munca si in departamentele financiare ale unorcompanii, desi mirajul unui salariu bun in banci, companii deasigurari sau bursa i-a determinat pe cei mai multi dintre tinerisa aleaga aceasta specializare.

"De sase luni incoace depun CV-uri pentru joburile disponibilein banci, dar nu am fost chemata la interviu. Angajatorii cautacandidati cu experienta acum si de aceea iti trebuie recomandari casa te angajezi, mai ales intr-o banca", spune Georgiana, studentain ultimul an la Facultatea de finante-banci din cadrul ASE.

De cealalta parte, angajatorii spun ca tinerii ar trebui sa fiemult mai determinati in cautarea unui job si sa nu se limiteze doarla depunerea unui CV.

Participarea la targuri de joburi, contactarea directorilor deresurse umane din banci sau cautarea unei alternative prin caresa-si poata continua studiile ar putea fi cateva optiuni pentruabsolventii de finante-banci care nu reusesc sa se angajeze pe opiata a muncii care nu pare sa se dezghete prea curand pentrutinerii fara experienta.

"Un absolvent de finante-banci isi poate mari sansele deangajare in masura in care a obtinut ceva experienta pe parcursulstudiilor universitare, lucrand part-time sau in weekend", spuneVirginia Otel, director de resurse umane in cadrul Garanti Bank,unul dintre jucatorii de talie mica din sectorul bancar, care are640 de angajati potrivit ultimelor date disponibile. Angajatoriipot identifica astfel anumite competente profesionale care auinceput sa se dezvolte si care reprezinta un avantaj la angajarefata de candidatii fara experienta.

Daca nu-si gasesc un job, macar sa maiinvete

In cazul in care nu-si gasesc de lucru, absolventii de facultatear trebui sa investeasca mai mult in educatia lor, in asa fel incatCV-ul lor sa-i faca mai competitivi pe piata muncii dupa terminareacrizei.

"Incurajez absolventii de studii in domeniul finante-banci safaca un master la o universitate din afara si sa nu le fie teama canu au cum sa finanteze programul - pur si simplu sa aplice, iarapoi sa caute finantare, pentru ca posibilitati exista - burseacordate de ONG-uri, de universitati sau de companii", spuneTincuta Baltag, directorul general al Fundatiei Dinu Patriciu, careacorda anual 5.500 de burse.

Si directorul de resurse umane al Garanti Bank crede castudentii romani ar trebui sa ia in considerare stagiile launiversitati din alte tari.

"Aceasta presupune cunoasterea foarte buna a unor limbi straine,capabilitatea marita de adaptare la un nou mediu, cat sidiversitatea culturala la care este expus acel student. Toateaceste calitati sunt cerute in general de angajatorii din banci saudin companiile private".

Specialistii ii sfatuiesc pe absolventii de finante-banci sa segandeasca foarte bine daca acesta este domeniul in care dorescsa-si construiasca o cariera, pentru ca, in ultimii ani, existatendinta ca absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea pe care ourmeaza in functie de salariul pe care l-ar putea obtine maitarziu.

Gheorghe Rosca, rectorul ASE, spune ca, de regula, absolventiide finante-banci isi gasesc de lucru prin intermediul anunturilorfacute de companii in cadrul facultatilor sau prin contactele pecare si le-au facut in timpul practicii. El a mai precizat ca, desiabsorbtia in banci a scazut foarte mult in ultimul an, absolventiide finante-banci pot sa lucreze si in alte sectoare deactivitate.

"In mod cert ca atunci cand se inscriu la aceasta facultate isidoresc sa lucreze in banci, asigurari sau burse de valori, insa nutoti ajung acolo, dar trebuie luat in considerare faptul ca oriceinstitutie are departament fianciar si are nevoie de personal. Probabil ca intaiincearca sa se angajeze in sectorul bancar, iar apoi incearca si laalte companii", explica Rosca.

ASE este una dintre cele mai importante institutii de invatamantsuperior de pe piata locala, care scolarizeaza in prezentaproximativ 38.000 de studenti. Cea mai cautata facultate dincadrul ASE a ramas si anul trecut Facultatea de finante, asigurari,banci si burse de valori, unde concurenta a fost de peste treicandidati pe loc, cu un numar de 990 de candidati inscrisi. In2008, pentru aceasta facultate s-au inscris peste 1.700 decandidati, cu o concurenta de aproape sase candidati pe loc. Altefacultati in care concurenta este foarte mare in cadrul ASE suntREI si Facultatea de administratie publica.

"Absolventii ar trebui sa se gandeasca daca asta isi doresc cuadevarat sau daca ar putea gasi rute alternative de cariera si, laun moment dat, cand lucrurile isi vor reveni, sa se intoarca dinnou spre finante- banci. Traim intr-o lume in care oamenii nu maipetrec 20 de ani in aceeasi companie, in zece ani poti sa schimbicinci joburi", mai spune Tincuta Baltag.

Sa stie sa foloseasca calculatorul si sa accepte oricejob in banca

Directorul de resurse umane al Garanti Bank este de parere catot ceea ce tine de utilizarea computerului este o competenta pecare absolventii trebuie sa o aiba foarte bine dezvoltata. Pe langasite-urile de recrutare, candidatii trebuie sa incerce sa faca oanaliza a pietei potentialilor angajatori preferati si apoi saaplice la fiecare dintre acestia, efort pe care ar fi bine sa-lfaca inainte de absolvire.

"Noi, de exemplu, am angajat tineri absolventi sau chiarstudenti in anii terminali in call center sau in centrul deprocesare. Ulterior, cei care au avut performanta au fost promovatipe alte posturi din banca, fie in retail banking, SME banking sauoperatiuni", mai spune Otel.

Raluca Botezatu, 23 de ani, studenta in anul I la masteratFinante-Banci, a ales sa-si depuna CV-ul la o firma de recrutare sinu pe un site de recutare. Rezultatul?

"Recent, am fost la un interviu de angajare la o banca pentrupostul de traducator, pentru ca visul meu este sa lucrez catraducator la Comisia Europeana. Am fost chemata la interviu dupa 2saptamani de la aplicarea CV-ului", spune Botezatu, care a lucratsi inainte de inceperea facultatii, ca agent de asigurari si pe ofunctie de entry level intr-o firma de contabilitate.

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7231
Diferență: -0,2408
Ieri: 4.7315
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2103
Azi: 5.2496
Diferență: 0,2578
Ieri: 5.2727
Azi: 4.2861
Diferență: 0,4641
Ieri: 4.2800