Profesii

Ce trebuie sa faca un absolvent de finante-banci ca sa se angajeze

Ce trebuie sa faca un absolvent de finante-banci ca sa se angajeze
17.05.2010, 00:00 72096

Specialistii in HR spun ca absolventii de finante-banci potcauta locuri de munca si in departamentele financiare ale unorcompanii, desi mirajul unui salariu bun in banci, companii deasigurari sau bursa i-a determinat pe cei mai multi dintre tinerisa aleaga aceasta specializare.

"De sase luni incoace depun CV-uri pentru joburile disponibilein banci, dar nu am fost chemata la interviu. Angajatorii cautacandidati cu experienta acum si de aceea iti trebuie recomandari casa te angajezi, mai ales intr-o banca", spune Georgiana, studentain ultimul an la Facultatea de finante-banci din cadrul ASE.

De cealalta parte, angajatorii spun ca tinerii ar trebui sa fiemult mai determinati in cautarea unui job si sa nu se limiteze doarla depunerea unui CV.

Participarea la targuri de joburi, contactarea directorilor deresurse umane din banci sau cautarea unei alternative prin caresa-si poata continua studiile ar putea fi cateva optiuni pentruabsolventii de finante-banci care nu reusesc sa se angajeze pe opiata a muncii care nu pare sa se dezghete prea curand pentrutinerii fara experienta.

"Un absolvent de finante-banci isi poate mari sansele deangajare in masura in care a obtinut ceva experienta pe parcursulstudiilor universitare, lucrand part-time sau in weekend", spuneVirginia Otel, director de resurse umane in cadrul Garanti Bank,unul dintre jucatorii de talie mica din sectorul bancar, care are640 de angajati potrivit ultimelor date disponibile. Angajatoriipot identifica astfel anumite competente profesionale care auinceput sa se dezvolte si care reprezinta un avantaj la angajarefata de candidatii fara experienta.

Daca nu-si gasesc un job, macar sa maiinvete

In cazul in care nu-si gasesc de lucru, absolventii de facultatear trebui sa investeasca mai mult in educatia lor, in asa fel incatCV-ul lor sa-i faca mai competitivi pe piata muncii dupa terminareacrizei.

"Incurajez absolventii de studii in domeniul finante-banci safaca un master la o universitate din afara si sa nu le fie teama canu au cum sa finanteze programul - pur si simplu sa aplice, iarapoi sa caute finantare, pentru ca posibilitati exista - burseacordate de ONG-uri, de universitati sau de companii", spuneTincuta Baltag, directorul general al Fundatiei Dinu Patriciu, careacorda anual 5.500 de burse.

Si directorul de resurse umane al Garanti Bank crede castudentii romani ar trebui sa ia in considerare stagiile launiversitati din alte tari.

"Aceasta presupune cunoasterea foarte buna a unor limbi straine,capabilitatea marita de adaptare la un nou mediu, cat sidiversitatea culturala la care este expus acel student. Toateaceste calitati sunt cerute in general de angajatorii din banci saudin companiile private".

Specialistii ii sfatuiesc pe absolventii de finante-banci sa segandeasca foarte bine daca acesta este domeniul in care dorescsa-si construiasca o cariera, pentru ca, in ultimii ani, existatendinta ca absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea pe care ourmeaza in functie de salariul pe care l-ar putea obtine maitarziu.

Gheorghe Rosca, rectorul ASE, spune ca, de regula, absolventiide finante-banci isi gasesc de lucru prin intermediul anunturilorfacute de companii in cadrul facultatilor sau prin contactele pecare si le-au facut in timpul practicii. El a mai precizat ca, desiabsorbtia in banci a scazut foarte mult in ultimul an, absolventiide finante-banci pot sa lucreze si in alte sectoare deactivitate.

"In mod cert ca atunci cand se inscriu la aceasta facultate isidoresc sa lucreze in banci, asigurari sau burse de valori, insa nutoti ajung acolo, dar trebuie luat in considerare faptul ca oriceinstitutie are departament fianciar si are nevoie de personal. Probabil ca intaiincearca sa se angajeze in sectorul bancar, iar apoi incearca si laalte companii", explica Rosca.

ASE este una dintre cele mai importante institutii de invatamantsuperior de pe piata locala, care scolarizeaza in prezentaproximativ 38.000 de studenti. Cea mai cautata facultate dincadrul ASE a ramas si anul trecut Facultatea de finante, asigurari,banci si burse de valori, unde concurenta a fost de peste treicandidati pe loc, cu un numar de 990 de candidati inscrisi. In2008, pentru aceasta facultate s-au inscris peste 1.700 decandidati, cu o concurenta de aproape sase candidati pe loc. Altefacultati in care concurenta este foarte mare in cadrul ASE suntREI si Facultatea de administratie publica.

"Absolventii ar trebui sa se gandeasca daca asta isi doresc cuadevarat sau daca ar putea gasi rute alternative de cariera si, laun moment dat, cand lucrurile isi vor reveni, sa se intoarca dinnou spre finante- banci. Traim intr-o lume in care oamenii nu maipetrec 20 de ani in aceeasi companie, in zece ani poti sa schimbicinci joburi", mai spune Tincuta Baltag.

Sa stie sa foloseasca calculatorul si sa accepte oricejob in banca

Directorul de resurse umane al Garanti Bank este de parere catot ceea ce tine de utilizarea computerului este o competenta pecare absolventii trebuie sa o aiba foarte bine dezvoltata. Pe langasite-urile de recrutare, candidatii trebuie sa incerce sa faca oanaliza a pietei potentialilor angajatori preferati si apoi saaplice la fiecare dintre acestia, efort pe care ar fi bine sa-lfaca inainte de absolvire.

"Noi, de exemplu, am angajat tineri absolventi sau chiarstudenti in anii terminali in call center sau in centrul deprocesare. Ulterior, cei care au avut performanta au fost promovatipe alte posturi din banca, fie in retail banking, SME banking sauoperatiuni", mai spune Otel.

Raluca Botezatu, 23 de ani, studenta in anul I la masteratFinante-Banci, a ales sa-si depuna CV-ul la o firma de recrutare sinu pe un site de recutare. Rezultatul?

"Recent, am fost la un interviu de angajare la o banca pentrupostul de traducator, pentru ca visul meu este sa lucrez catraducator la Comisia Europeana. Am fost chemata la interviu dupa 2saptamani de la aplicarea CV-ului", spune Botezatu, care a lucratsi inainte de inceperea facultatii, ca agent de asigurari si pe ofunctie de entry level intr-o firma de contabilitate.

Atentie la scrierea CV-urilor si a scrisorilor deintentie!

Contabilitate, banci, finante sau asigurari sunt printredomeniile cu cel mai mare numar de joburi anuntate de angajatoriiparticipanti la targurile de joburi, alaturi de IT. Cu toateacestea, cele mai multe angajari in domeniul financiar-bancar faccompaniile din outsourcing, care cauta, in general, contabili.

"Bancile inca mai fac recrutari, dar nu la fel de multe ca inanii trecuti, in timp ce numarul de locuri disponibile lafacultatile din domeniul finante-banci a crescut. Din fericire,absolventii acestor facultati se pot orienta spre mai multedomenii, pentru ca este unul dintre sectoarele in care cunostinteleacumulate in timpul facultatii chiar pot fi aplicate la locul demunca", spune Dragos Gheban, business development manager in cadrulfirmei de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions,organizatoare a targului de joburi Angajatori de Top.

"Sfatul meu pentru studentii care vor sa se angajeze este sa sehotarasca clar asupra domeniului de interes, sa-si customizezeCV-urile, sa trateze cu seriozitate modul in care aplica laposturi; am intalnit foarte multe scrisori de intentie in care eratrecut numele altei companii, ceea ce denota graba de a aplica lacat mai multe posturi disponibile", adauga Gheban.

Intre 250 si 500 de euro net, oferta bancilor pentruabsolventi

Salariatii din banci sunt printre cel mai bine platiti angajatidin economie, in luna martie salariul mediu in acest sector fiindde peste 950 de euro, potrivit datelor de la Institutul National deStatistica. Pentru o pozitie de entry-level intr-o banca, salariulunui absolvent este cuprins intre 250 si 500 de euro net si poateajunge la 1.000 de euro net pentru un specialist cu experientacuprinsa intre unu si cinci ani, potrivit datelor furnizate defirmele de recrutare.

Asteptarile salariale ale absolventilor sunt oarecum nerealiste,intrucat, de regula, nu au experienta si solicita o anumita valoarea salariului doar pentru ca au obtinut diploma de licenta de la ofacultate prestigioasa.

"Absolventii vor ca totul sa se intample cat mai repede si uitaca nu pot sari peste etapele de dezvoltare profesionala. Sa nuuitam si de partea materiala, care uneori depaseste experienta sauexpunerea lor", spune Alina Anghelescu, senior recruitment consultant in cadrulfirmei de recrutare Talent Stream.

Care e oferta in prezent

Pe site-ul de recrutare eJobs exista 330 de joburi disponibilein domeniul banci si finante si peste 750 in domeniulcontabilitate. Cele mai multe posturi pe care le scot bancile laconcurs sunt pentru pozitia de specialist care sa contribuie lareducerea riscurilor, executori de garantii bancare, IT-sti saujoburi de colectori debite, consilieri clienti sau casieri pentrupozitii entry-level. Inainte de criza, bancile cautau in specialagenti de vanzari pentru vanzarea de credite.

"Desi situatia angajarilor in aceste departamente este completdiferita de cea de dinaintea crizei, absolventii facultatilor deprofil au mai multe variante in ceea ce priveste angajarea:postarea CV-urilor pe site-uri de recrutare si actualizareapermanenta a acestora sau depunerea CV-urilor direct pe site-urilebancilor care ii intereseaza, pe paginile special dedicatecarierei", spune Laura Chilom, HR consultant in cadrul eJobs.

Sa plece in orasul din care provin dupaabsolvire?

O alta optiune pentru tinerii absolventi ar putea fi intoarcereaacasa dupa finalizarea studiilor, in conditiile in care costulvietii este mult mai mare in Bucuresti decat in provincie. Totusi,specialistii ii avertizeaza ca daca se intorc acasa si nu aplicaceea ce au invatat la facultate, timpul petrecut studiind a fostirosit.

"Sa se intoarca acasa doar daca pot sa se gandeasca in modcreativ la ce pot face acasa cu ceea face ceea ce invatat, pentruca altfel este o irosire fantastica. Sustin aceasta optiune dacaabsolventul se gandeste sa isi infiinteze o ferma bio si sa facaexporturi pentru supermarketuri, de exemplu", explica Baltag. Dealtfel, deschiderea unei afaceri este o alta posibilitate pentrutinerii care nu vor sau nu reusesc sa se angajeze. Totusi,Madalina, studenta in anul III la Facultatea de relatii economiceinternationale (REI) din cadrul ASE, s-a angajat recent indepartamentul de relatii internationale al unei multinationale,prin intermediul unei recomandari interne, nu crede ca va ramaneprea mult timp in Bucuresti.

"N-am vrut sa ma angajez din timpul facultatii, dar am aflatprintr-o cunostinta ca si-a dat demisia o angajata, am fostrecomandata si asa am obtinut jobul. Probabil ca voi lucra aici petermen mediu, pentru ca n-as vrea sa raman sa traiesc inBucuresti", spune Madalina, care este din Onesti (Bacau).

Mii de studenti

ASE este una dintre cele mai importante institutii de invatamantsuperior de pe piata locala, care scolarizeaza in prezentaproximativ 38.000 de studenti.

Cea mai cautata facultate din cadrul ASE a ramas si anul trecutFacultatea de finante, asigurari, banci si burse de valori, undeconcurenta a fost de peste trei candidati pe loc, cu un numar de990 de candidati inscrisi.

In 2008, pentru aceasta facultate s-au inscris peste 1.700 decandidati, cu o concurenta de aproape sase candidati pe loc.

Alte facultati in care concurenta este foarte mare in cadrul ASEsunt REI si Facultatea de administratie publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO