Profesii

Ce venituri trebuie să ai ca să-ţi dai copilul la o şcoală europeană bună?

Ce venituri trebuie să ai ca să-ţi dai copilul la o şcoală europeană bună?

Autor: Adelina Mihai

26.09.2011, 00:05 4833

"În condiţii de criză, este puţin probabil să-şi mai bugeteze multă lume cheltuieli cu studiile în străinătate. Cred că o familie cu venituri lunare de 2.000 de euro net pe lună care a făcut din timp acumulări pentru a susţine costurile de şcolarizare pentru copii ar putea să-şi trimită copilul la studii la o universitate bună din Olanda, unde taxele sunt de 1.800 de euro pe an, la care se adaugă şi taxele de cazare", este de părere Ion Ciucă, directorul Direcţiei Strategii şi Finanţare Instituţională din cadrul Ministerului Educaţiei. El a adăugat că, la fel cum americanii au dezvoltat un adevărat "cult al economisirii" pentru educaţie încă de la naşterea copilului, aşa se va întâmpla, treptat, şi la noi.

Salariul mediu net la nivelul întregii economii abia dacă depăşeşte 350 de euro pe lună, iar taxele de şcolarizare pentru cursurile unei universităţi de stat de pe piaţa locală sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de euro pe an. Atât oficialii, cât şi analiştii din bănci se pregătesc să reducă prognoza de creştere de la 3,5- 4% spre 2 -3% în 2012, pe fondul crizei datoriilor din zona euro şi al semnalelor negative de peste ocean. Rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat din acest an - o rată de promovabilitate a examenului de 45,7% şi peste 110.000 de absolvenţi de liceu declaraţi respinşi - ar putea să mai reducă din numărul de tineri care se înscriu la universităţile străine, având în vedere că au posibilitatea de a obţine mai uşor un loc finanţat de la buget, pentru că sunt mai puţini candidaţi.

"Fiecare ţară are taxe diferite de şcolarizare, în funcţie de universitatea aleasă. Ţările cele mai accesibile din punct de vedere financiar sunt cele nordice, unde taxa de şcolarizare practic nu există, studiile fiind finanţate de către guvernele ţărilor respective (Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia). De asemenea, universităţile de stat din Germania, Franţa şi Belgia au taxe de şcolarizare foarte mici (până în 1.000 de euro) sau studiul universitar şi postuniversitar este chiar gratuit. Apoi, urmează Olanda, unde taxa de şcolarizare este de aproximativ 1.800 de euro pe an, însă studenţii pot obţine un împrumut de la guvernul olandez care să acopere această sumă", spune Raluca Apostol, PR& Marketing Manager în cadrul Educativa, un grup de companii şi organizaţii nonguvernamentale cu activităţi în sectorul educaţional şi organizator al târgului educaţional Romanian International University Fair 2011 (RIUF). RIUF se va organiza în această toamnă, în perioada 22-23 octombrie la Bucureşti şi pe 25 octombrie la Cluj.

La ediţia din primăvară, peste trei sferturi dintre vizitatorii de la târg (77%) aveau vârsta cuprinsă între 17 şi 23 de ani, iar o mare parte dintre ei sunt elevi sau absolvenţi de liceu. "Dintre cei care îşi exprimă dorinţa de a pleca la studii, 49% doresc să aplice pentru burse guvernamentale. Deşi taxele în 2012 vor fi de aproximativ 8.000 - 9.000 de lire sterline pe an, Marea Britanie este o ţară foarte căutată de studenţii europeni datorită împrumutului pe care îl pot obţine de la guvernul acestei ţări (însă doar pentru studii de licenţă), rambursabil după terminarea studiilor în condiţii extrem de avantajoase", a mai spus Apostol. Ea a mai precizat că universităţi cu taxe de şcolarizare mai mari se găsesc în fiecare ţară şi acestea sunt în general private. În România însă, de multe ori taxele de şcolarizare la universităţile private sunt mai scăzute decât la universităţile de stat, din dorinţa de a atrage cât mai mulţi studenţi.

Absolvenţii de liceu sau de facultate care vor să-şi continue studiile în străinătate ar trebui mai întâi să-şi analizeze pasiunile şi abilităţile, identificarea domeniului de studiu fiind primul şi poate cel mai important pas în alegerea unui program de studiu la o universitate străină. Ţara în care vor studia, universitatea şi specializarea aleasă reprezintă următoarele etape de selecţie în ceea ce priveşte studiul în străinătate.

"Cele mai căutate domenii de către studenţii români sunt Tehnologie şi Computer Science, Business, Multimedia şi Design Grafic. Vizitatorii târgului RIUF caută programe de studii în mai multe ţări, printre care se numără Marea Britanie (căutată de peste 60% din vizitatori), urmată de Danemarca (39% din vizitatori), SUA (36% din vizitatori) şi Germania (31% din vizitatori)", a mai spus Apostol.

De cele mai multe ori, studenţii aleg să lucreze încă din primul an de studii, pentru a-şi asigura surse alternative de finanţare, iar salariile obţinute sunt adesea de 2-3 ori mai mari decât cele pe care le-ar putea obţine în ţară pe un job part-time.

"Un student fără experienţă de muncă îşi va gasi un job destul de greu în primul an, aşa că majoritatea vor începe întâi să lucreze în cafenele, restaurante sau vor fi distribuitori de ziare", a mai spus Apostol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO