Profesii

Ce vor studenţii timişoreni de la Moş Crăciun: profesori mai bine pregătiţi, facultăţi moderne şi mai multă practică în timpul studiilor

Ce vor studenţii timişoreni de la Moş Crăciun:...

Autor: Adelina Mihai

25.12.2015, 18:16 1047

Un procent de 40% dintre studenţii timişoreni spun că au nevoie de cadre didactice cu pregătire mai bună, orientate spre o educaţie dinamică, în timp cel 39% au menţionat nevoia unei infrastructuri moderne în cadrul facultăţilor – aşa arată rezultatele unui sondaj realizat pe un eşantion de 560 de studenţi de la facultăţile din Timişoara care au transmis aceste solicitări în cadrul unei campanii care poartă numele de EduCrăciun. Proiectul, prin care studenţii şi-au transmis dorinţele către Moş Crăciun, a fost iniţiat şi implementat de un grup de 20 de studenţi care fac parte din Minds Hub (un hub educaţional care aduce la aceeaşi masă profesori, studenţi şi angajatori), iar rezultatele centralizate ale cerinţelor studenţilor au fost transmise către ministrul educaţiei, Adrian Curaj.

„Cele mai multe nemulţumiri ale studenţilor, exprimate în peste 250 dintre scrisorile transmise de studenţii timişoreni care au participat  la campanie, au fost legate de cadrele didactice, despre care, spun ei, sunt depăşite de subiectul pe care îl predau, au metode învechite de predare şi nu iau în considerare evaluările care le sunt făcute de către studenţi. Creşterea nivelului de pregătire şi de implicare al profesorilor universitari reprezintă o nevoie acută a sistemului, iar aceasta ar trebui să fie prioritatea unei schimbări sau reforme a sistemului educaţional universitar. Avem exemple foarte bune de profesori, însă acestea sunt excepţii. Dorim ca excepţiile să fie doar negative într­-un viitor ideal al educaţiei”, a explicat Remus Rădvan, fondator al Creative Minds Hub şi student la masteratul de sisteme informaţionale pentru afaceri al Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Printre nevoile exprimate de studenţii timişoreni în scrisorile transmise în cadrul proiectului se mai află şi accentul pe activităţi practice în timpul studiilor, precum şi o programă şcolară adaptată cerinţelor de pe piaţa muncii (nevoie  exprimată în proporţie de 35% dintre studenţi). Alte menţiuni au făcut referire la accesul la oportunităţi de carieră (24%), burse şi bugete pentru materiale didactice (23%) sau accesul la informaţii de actualitate, mentorat (19%).

Campania EduCrăciun s-a desfăşurat în perioada 16-18 decembrie, iar proiectul a fost realizat de Minds Hub în colaborare cu alte şase organizaţii studenţeşti din Timişoara, iar organizatorii susţin că proiectul a fost realizat în mod exclusiv de către şi pentru studenţi, fără avea vreo afiliere cu mediul academic.

Cei 560 de studenţi care şi-au exprimat dorinţele în scrisorile care au ajuns la ministrul Educaţiei provin de la Universitatea de Vest din Timişoara (Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Facultatea de Chimie, Biologie şi Geografie, Facultatea de Drept, Facultatea de Arte şi Design, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Muzică şi Teatru, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării) şi de la Universitatea Politehnică din Timişoara (Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Facultatea de Construcţii, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică, Facultatea de Mecanică şi Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO