Profesii

Cea mai mică rată a noilor angajaţi din UE

Cea mai mică rată a noilor angajaţi din UE

Autor: Adelina Mihai

31.07.2015, 00:07 585

România a avut în 2014 o rată a noilor angajaţi de doar 5,7%, acesta fiind indicatorul care măsoară ponderea salariaţilor care se află în locul de muncă actual de maximum un an în efectivul total de salariaţi din economie.

Rata de doar 5,7% a noilor angajaţi plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la distanţă semnificativă de media de 14% din cele 28 de state.

„Rata scăzută a noilor angajaţi în România comparativ cu alte ţări se poate datora pe de o parte situaţiei actuale a economiei care se reflectă şi prin reţinerea pe care o au companiile în a-şi extinde actualele echipe şi tendinţa de a le menţine la un nivel minim. Pe de altă parte, indicatorul poate fi o consecinţă a scăderii fluctuaţiei de personal“, a explicat Raluca Peneş, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

Pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata noilor angajaţi se află Danemarca, unde indicatorul este de 23%, urmată de Suedia (20%), Cipru (19,7%), Finlanda (19%) şi Marea Britanie (17%).

În 2007, unul dintre cei mai buni ani pentru piaţa muncii din România, rata noilor angajaţi din România a fost de 11%, iar media la nivelul statelor UE era de 16%, potrivit datelor Eurostat.

România are în prezent 4,5 milioane de salariaţi, iar în 2014 s-au creat 95.000 de locuri de muncă în plus prin comparaţie cu 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO