Profesii

Cea mai scumpă scrisoare din lume a fost publicată. Oracolul din Omaha se plânge că nu găseşte preţul corect pentru tranzacţii, deşi stă pe 116 miliarde dolari

Cea mai scumpă scrisoare din lume a fost publicată....

Autor: Dan Grigore Ivan

25.02.2018, 16:59 2175

Warren Buffet, probabil cel mai cunoscut investitor din lume, cu o avere de 87 miliarde dolari, a publicat deja tradiţionala scrisoare adresată acţionarilor Berkshire Hathaway, vehiculul prin care controlează giganţi precum asiguratorul GEICO, Net Jets, compania ce oferă servicii de închiriere a avioanelor private, sau participaţii importante în Coca Cola, Wells Fargo, Goldman Sachs, Bank of America, IBM sau Apple.

Faima lui Buffett rezidă tocmai din randamentul record oferit de-a lungul unei cariere de peste 52 de ani în fruntea Berkshire. Buffet a livrat investitorilor în această perioadă un randament mediu anual de 20,9%.

Tonul din documentul lui Buffett adresat investitorilor a fost unul marcat de nemulţumire, probabil şi pentru că în 2017 Berkshire a ratat două mari tranzacţii (Oncor şi Kraft Heinz-Unilever), două evenimte foarte rare în istoria lui Buffett.

În începutul scrisoarii de 17 pagini de anul acesta, Buffett a criticat noile modificări contabile la care trebuie să se supună Berkshire de acum încolo, fiind de părere că pot genera foarte uşor confuzii. Din zona legislativă, Buffett a migrat către condiţiile din piaţă, iar investitorul american şi-a îndemnat acţionarii către cumpătare.

Nu a fost un an plin achizţii pentru Berkshire, iar seceta de tranzacţii încheiate a dus lichidităţile Berkshire la un nivel record, societatea lui Buffett figurând cu cash şi obligaţiuni guvernamentale americane în valoare de peste 110 miliarde dolari.

Acumularea record provine din convingerea lui Buffett că în momentul de faţă preţurile sunt gonflate mult prea tare, pe fondul unor creşteri accelerate înregistrate pe burse şi în zona privată.

Chiar în acestă vară, Berkshire Hathaway, cunoscută pentru faptul că evită de obicei batălile de preluare, a anunţat că intenţionează să achiziţioneze Energy Future Holdings, compania ce deţine Oncor, cel mai important distribuitor de energie electrică din zona texană, pentru 9 miliarde dolari. Elliott a contraatacat însă cu o ofertă de 9,3 miliarde dolari pentru acelaţi pachet de acţiuni, ce ar evalua compania de utilităţi la 18,5 miliarde dolari. În cele din urmă, Buffett nu a mai plusat, semn că vrea să nu se lase influenţat de curentul extrem de optimist care a animat anul 2017 în piaţa tranzacţiilor.

Cu toate acestea, Buffett şi-a exprimat dorinţa de a se înhăma în câteva tranzacţii “uriaşe”, însă caută preţul corect.

Buffett a repetat asalturile împotriva unor manageri de fonduri, pe care îi acuză că cer mult prea mult pentru serviciile pe care le oferă în schimb. De asemenea, Buffett a avertizat că folosirea leverage-ului acutizează perioadele de panică şi poate conduce la spirale periculoase în piaţă.

“Aversiunea noastră faţă de leverage ne-a micşorat profiturile de-a lungul anilor. Dar Charlie şi cu mine dormim bine. Aveam această viziune de 50 de ani, atunci când conduceam un parteneriat, fondat de câţiva prieteni şi rude care credeau în noi. Ne ţinem de ea şi astăzi, după ce milioane de astfel de “parteneri” s-au alăturat nouă la Berkshire.”

Berkshire Hathaway, companie fondată în 1839, producător de costume bărbăteşti până în anii ‘60, a fost transformat de către Warren Buffett în cel mai mare holding al lumii, ocupând locul al optulea în topul celor mai mari încasări în rândul companiilor din Fortune 500, cu o capitalizare bursieră de 500 miliarde dolari.

Berkshire a fost fondată acum peste 170 de ani de către Oliver Chace, un industriaş din Rhode Island. Coincidenţa face ca Chace să fi fost membru al grupului religios Quacker, la fel ca şi strămoşii lui Buffett. Mai târziu, Berkshire fuzionează cu o altă fabrică de textile, Hathaway Manufacturing, fondată de Horatio Hathaway – negustor de ulei de balenă, ce a activat în contextul comerţului dintre Imperiul Qing (China) şi Statele Unite, supranumit Old China Trade.

Buffett începe să cumpere acţiuni Berkshire Hathaway în 1962. Buffett a regretat la început expunerea pe care o avea în compania de textile. Concurenţa mărfurilor din import făcea greu realizabilă o rentabilitate care să îl mulţumească pe celebrul investitor. Alege să transforme Berkshire într-un vehicul investiţional, iar în 1966, Buffet aduce National Indemnity către Berkshire Hathaway, o companie de asigurări, prima incursiune a lui Buffett în domeniul acesta. Un an mai tărziu, urmează achiziţii importante în Government Employees Insurance Company (GEICO), alt asigurator ce avea să se impuă pe piaţa americană. Din 1985, afacerea cu textile din holdingul Berkshire Hathaway fost închisă. Compania oferă astăzi 370.000 de locuri de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO