Profesii

Cei care au reuşit să ia BAC-ul cu note mari se duc să studieze în străinăntate, în speranţa că îşi vor construi acolo o carieră

Cei care au reuşit să ia  BAC-ul cu note mari se duc...

Autor: Corina Mirea

15.07.2012, 20:58 877

Marketing, management, ştiinţe politice, finanţe- bănci, IT, multimedia sau design sunt printre cele mai căutate domenii de specializare pentru care aproximativ 5.000 de tineri absolvenţi de bacalaureat pleacă în fiecare an la studii în străinătate, potivit lui Bogdan Kochesch, business manager în cadrul Educativa, grup de ONG-uri cu activităţi în domeniul educaţional.

Alina Crăciun este unul dintre cei 65 de elevi care au obţinut nota zece la examenul de bacalaureat de anul trecut. În prezent, ea este studenţă în anul II a programului de marketing şi management financiar din cadrul Universităţii Hull din Marea Britanie.

„Sunt foarte încântată de program, pentru că încă din primul an de facultate am reuşit să pun în practică ceea ce am învăţăt pe parcursul acestor luni. Până acum am avut două proiecte  în care a trebui să pornim de la zero, să facem cercetare de piaţă, analize, design sau să elaborăm strategii de promovare. Deja ştim ce ne aşteaptă în momentul în care vom intra pe piaţa muncii şi vom fi pregătiţi pentru a face faţă oricăror cerinţe”, spune ea. Alina crede că în următorii ani, dacă totul va merge conform aşteptărilor şi dacă este mulţumită de performanţele ei, compania în care va urma un program de internship pe o perioadă de un an, o va recruta la finalul studiilor superioare. La un moment dat, ea speră că se va întoarce în ţară prin intermediul unei multinaţionale care o va delega în interes de serviciu în România.

Nota minimă de la testarea naţională cu care un student din România este eligibil pentru un loc într-o facultate din Marea Britanie sau Danemarca este de 8 sau 8,5, fiecare universitate având criterii de selecţie diferite ale candidaţilor, în funcţie de tipul programului pentru care optează.  

„Nota de admitere depinde foarte mult de universitate. Astfel, dacă în partea de jos a topului universităţilor  acestea le cer tinerilor studenţi medii de 8 sau 8.5, cu cât aceştia optează pentru instituţii de învăţământ din fruntea clasamentelor, cu atât şi mediile cresc chiar până la un total de 10 puncte”, a precizat Kochesch. Potrivit acestuia, universităţile de pe primele poziţii vor căuta întotdeauna studenţi foarte conştiincioşi, care vor să se axeze mai mult pe programele de cercetare şi care au abilitatea şi dorinţa de a sta în bibliotecă pentru a teoretiza pe baza domeniului de specializare. 

De ce pleacă tinerii absolvenţi de bacalaureat la studii în străinătate?

Roxana Stanciu, o tânără de 18 ani, absolventă a examenului de bacalaureat cu nota 9.38 la un liceu din Comarnic anul acesta, spune că revenirea în ţară nu este o opţiune la care se gândeşte pentru următorii ani şi că plecarea la studii în străinătate a urmat firesc numeroaselor experienţe multiculturale pe care le-a avut până în prezent prin programele europene de schimb din timpul liceului. Din toamnă, aceasta va începe cursurile programului de politici şi relaţii internaţionale din cadrul University of Aberdeen din Marea Bitanie.

„Cred că voi rămâne în străinătate şi am toată convingerea că va fi o experienţă foarte interesantă şi folositoare dezvoltării profesionale, dar şi personale. Sper ca peste câţiva ani de zile să am şansa de a lucra în aria diplomatică, într-o instituţie europeană sau chiar în cadrul ONU. Imi place să lucrez cu copiii şi cu persoanele cu dizabilităţi. Este cu siguranţă o opţiune pentru viitor”, a spus Alexandra. În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, aceasta este de părere că nivelul subiectelor din ultimii ani a scăzut în mod simţitor şi că orice elev care ar fi avut un ritm de studiu mediu ar fi putut lua o notă de trecere.

Un alt tânăr care va urma cursurile instituţiei de învăţământ superior University of Aberdeen este Dragoş Vrabie, din Reghin, Mureş. Este pasionat de IT şi spune că hotărârea cu privire la plecarea din ţară a luat-o chiar la începutul clasei a douăsprezecea, mai mult din curiozitate.

„Dintotdeauna mi-a plăcut acest domeniu şi chiar în toamna clasei a douăsprezecea am început să mă gândesc la posibilitatea de a pleca la studii în străinătate. Am început să studiez ofertele şi după ce am vorbit cu diferiţi oameni, am luat hotărârea de a aplica”, spune el. După terminarea facultăţii, Dragoş speră că va lucra tot în domeniul IT, în special în zona de game design & development sau programare.

Mai vor studenţii să se întoarcă în ţară?

Cifrele din 2010 arată că numărul tinerilor care se duc să studieze în străinătate este de maxim 35.000 de studenţi, nicidecum de 50.000, atât cât afirmă unele organizaţii studenţeşti, potrivit datelor furnizate de UNESCO, spune Bogdan Kochesch. Cu toate că datele cu privire la numărul studenţilor plecaţi în străinătate diferă de la o organizaţe la alta, estimări cu privire la numărul exact al celor care s-au întors sau plănuiesc să se întoarcă în ţară nu există. În acest sens, doar cel mai recent studiu realizat de Liga Studenţilor din Străinătate (LSRS) arată că aproximatv 28% din studenţii români ar fi dispuşi să se întoarcă în România pentru familie sau locuri de muncă mai numeroase.

Mariana Popa şi Laura Marmo, ambele studente la University of Aberdeen spun că nu s-ar întoarce în România decât dacă ar avea cel puţin aceleaşi oportunităţi pe care le au şi în Marea Britanie.

„Sunt foarte mulţumită de tot ceea ce se întâmplă acolo, pot spune chiar că această experienţă mi-a depăşit aşteptările. Dacă m-aş gândi să mă întorc în România e ca şi cum aş spune că vreau să mă întorc de la mai bine la mai rău. Sistemul de învăţământ este superior celui de aici şi cu toate că ritmul nu este atât de alert şi învăţăm mai puţin, învăţăm doar ceea ce ne interesează şi ceea ce ne ajută în cariera pe care vrem să o urmăm”, a spus Mariana. În prezent, ea este studenţă în anul II la psihologie.

De aceeaşi părere este şi Laura Marmo, studentă care în anul 2011 a luat BAC-ul cu media 9.55. Ea spune că, din păcate, în toată perioada cât a fost departe de ţară a ajuns indiferentă vizazi de situaţia dificilă prin care trece România în această perioadă, din cauza stării de dezgust legată de ceea ce se întâmplă atât în plan politic, economic, dar şi social de mai mult de 5 ani de zile. În prezent, ea este studentă în anul II la relaţii internaţionale.

„Încă mă dezmeticesc. Încerc să realizez că deja a trecut un an de când am plecat la studii în străinătate, iar dacă nu voi reuşi să mă angajez în domeniul de care sunt interesată, voi încerca să mă orientez spre o altă ţară în care să imi contruiesc o carieră”, a adăugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO