Profesii

Cel mai eficient angajat din banking a adus un profit de 35.000 de euro

Cel mai eficient angajat din banking a adus un profit de 35.000 de euro

Daniel Daianu, profesor de economie, fost ministru de finante si actual europarlamentar in Parlamentul European: Profitabilitatea angajatilor unei banci poate fi unul dintre factorii care arata productivitatea unei institutii de credit, dar cu siguranta nu este cel mai important.

03.10.2008, 15:46 141

BRD Groupe Societe Generale, subsidiara locala a francezilor de Societe Generale, a avut anul trecut cel mai mare profit net per angajat din primele zece banci de pe piata in functie de active. Astfel, BRD a consemnat un profit anual net per angajat de aproape 35.000 de euro. Pe locul doi in topul productivitatii se afla salariatii Volksbank, cu un profit net de 26.177 de euro per angajat, si cei ai Unicredit Tiriac Bank, cu aproximativ 23.500 de euro, potrivit unui calcul realizat de Ziarul Financiar.

Cele mai mari zece banci de pe piata locala au inregistrat anul trecut un profit net cumulat de 764,7 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Totodata, numarul total de angajati ai institutiilor de credit a fost de 44.300, ceea ce inseamna ca productivitatea medie/ angajat in cazul primelor zece banci a fost de peste 17.200 de euro.
"Profitabilitatea angajatilor unei banci poate fi unul dintre factorii care arata productivitatea unei institutii de credit, dar cu siguranta nu este cel mai important", afirma Daniel Daianu, profesor de economie, fost ministru de finante si actual europarlamentar in Parlamentul European.
El apreciaza ca mult mai important decat profitabilitatea unei banci este capitalizarea de care dispune aceasta. "Nivelul de capitalizare al unei institutii de credit este foarte relevant atunci cand vrei sa iti faci o parere despre cat de solida este o banca. In situatii de criza, cu cat ai un nivel de capitalizare mai mare, cu atat mai mult iti poti permite sa renunti la anumite lucruri", subliniaza Daianu. Bunul mers al unei banci este evidentiat si de prezenta sau lipsa unor dinamici sanatoase de crestere, mai spune fostul ministru de finante.
Banca Comerciala Romana, cel mai important jucator din sistemul bancar romanesc, cu active de peste 17,5 miliarde de euro in 2007, a avut o productivitate neta per angajat de 15.185 de euro, clasandu-se pe locul al saselea in topul productivitatii celor mai mari 10 banci din Romania, in urma unor nume ca BRD, Volksbank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Transilvania si ING Bank.
Cel mai putin productive banci din randul celor mai mari 10 institutii de credit din Romania au fost in 2007 Bancpost, cu un profit net/angajat de aproape 9.800 de euro, Alpha Bank - 3.528 de euro si CEC Bank - 3.346 de euro.
"Trebuie avut vedere ca CEC Bank trece printr-un proces de restructurare care a inceput inca de pe vremea lui Radulescu (Eugen Radulescu, fostul presedinte al CEC Bank - n.r.) si este continuata de Ghetea, noul presedinte. Nu este usor sa restructurezi o banca de asemenea dimensiuni", afirma Daniel Daianu.
Institutia romaneasca trece printr-un proces de rebranding care a fost demarat in primavara acestui an. Pentru anul acesta, cheltuielile legate de rebranding vor depasi 50 de milioane de euro. Pe langa adoptarea unui nou brand, CEC Bank isi reamenajeaza treptat si cele peste 1.400 de unitati teritoriale, incercand sa le aduca la standardele de imagine ale celorlalte banci de top.
 
BRD, BCR si Raiffeisen - 80% din profitul sistemului bancar in S1
 
BRD, cea mai profitabila banca din primele zece institutii de credit din Romania de anul trecut in functie de profitul per angajat, a concentrat alaturi de BCR si Raiffeisen 80% din profitul net realizat de intreg sistemul bancar romanesc pe primul semestru al acestui an. Astfel, cele trei instutii de credit au realizat in primul semestru un profit net de aproape 421 de milioane de euro, in vreme ce profitul net inregistrat de toate bancile din Romania a fost de 522 de milioane de euro, cu 37% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.
In ultimii ani, atat BCR, cat si Raiffeisen s-au axat pe imbunatatirea profitabilitatii si eficientei. Aceasta chiar in contextul in care BCR trece printr-o perioada de reorganizare - pentru adaptarea la modelul de busines adus de austriecii de la Erste Bank, in timp ce Raiffeisen se vede nevoita sa accelereze extinderea retelei teritoriale, pentru a plusa la capitolul afaceri.
In primul semestru al acestui an, fiecare angajat al BCR a contribuit in medie cu 21.606 euro la profitul bancii. Dintre angajatii BRD, BCR si Raiffeisen, cei ai BCR au fost cei mai productivi, aceasta chiar in conditiile in care banca are si cei mai multi angajati - 9.700 de persoane, la o retea de 600 de unitati.
Desi BRD opereaza o retea mai mare (peste 800 de unitati, numarul exact la jumatatea anului nefiind dezvaluit), avea la sfarsitul anului trecut 7.841 de angajati. Cu toate acestea, profitul mediu pe angajat a fost de 17.893 de euro. Raiffeisen vine si din acest punct de vedere pe locul al treilea, fiecare din cei 6.417 angajati ai sai contribuind cu 11.530 de euro la profitul net al bancii.
 
 
BCR incearca sa-si creasca productivitatea prin training
 
 
Cea mai mare banca de pe piata locala incearca sa castige masiv la capitolul productivitate, prin investitii semnificative in cursuri de formare profesionala.
De la inceputul acestui an si pana la mijlocul lunii iulie au fost implicati in programe de formare aproximativ 6.700 de angajati, dintre care 1.400 au participat la cursuri in centrele de pregatire ale bancii, 3.400 au fost inclusi in programe de training sustinute de trainerii pe retail, iar restul au participat la cursuri in sistem
e-learning.
De asemenea, la activitatile de team-building, care sunt sustinute de un psiholog, in ultimul an au participat peste 900 de angajati. Investitia medie in activitati de training per angajat este de aproximativ 200 de euro pe zi.
"Costul pe salariat, din ceea ce avem cheltuit pana acum, este de 175 de euro zilnic. Tinand cont si de participarile la conferintele in strainatate, unde costul pe zi ajunge si la 1.000 de euro, se poate estima un cost total de 185 - 200 de euro pe om pe zi", declara recent pentru ZF Cosmina Coman, director executiv al directiei de managementul cunoasterii in cadrul BCR.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO