Profesii

Cel mai mare venit făcut public: un avocat a câştigat 11,6 mil. euro în ultimii patru ani. Numai în 2010 a câştigat 3,7 mil. euro. Cine este el?

Cel mai mare venit făcut public: un avocat a câştigat 11,6 mil. euro în ultimii patru ani

Florentin Ţuca, 42 de ani, a fondat propria casă de avocatură în 2005, iar trei ani mai târziu Ţuca Zbârcea & Asociaţii a devenit liderul pieţei

Autor: Cristi Moga, Adelina Mihai

13.12.2011, 00:09 20248

Cel mai mare venit obţinut în România, pentru care există până acum documente oficiale care indică numele şi prenumele celui care l-a încasat, este cel al avocatului Florentin Ţuca, fondator şi managing partner al firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care a câştigat în 2010 3,68 mil. euro şi 11,6 mil. euro în ultimii patru ani.

De-a lungul timpului au fost realizate multe topuri privind cele mai mari venituri din România, conform informaţilor de la ANAF sau din alte surse, dar aceste date nu ofereau şi detalii precum numele şi prenumele celui care le-a obţinut.

Florentin Ţuca, cel care coordonează cea mai mare casă de avocatură conform veniturilor realizate, a avut în ultimii patru ani venituri medii de peste 10.000 de euro în fiecare zi lucrătoare sau 240.000 de euro lunar, potrivit declaraţiilor de avere depuse de către soţia acestuia, Ţuca Alina Iuliana, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cel mai bun an în ceea ce priveşte veniturile avocatului a fost 2009, când a raportat încasări de 4,39 mil. euro. Anul trecut, Ţuca, 42 de ani, a încasat "doar" 3,68 mil. euro din profitul de 16,4 milioane de euro al firmei, restul banilor fiind împărţit între cel de-al doilea managing partner al firmei, Gabriel Zbârcea, şi ceilalţi 14 parteneri care au participat la distribuirea profitului din 2010.

"Avocaţii câştigă şi când e bine, dar mai ales când e rău. Ei sunt primii la care apelează o companie mai ales în perioade de criză, când se desfăşoară procese de restructurare, dar şi în dosare de fuziuni şi achiziţii care necesită asistenţă juridică", spune Sorin Roibu, managing partner al firmei de consultanţă în resurse umane şi executive search Arthur Hunt România.

În aceste dosare, micile detalii dintr-un act pot "costa" câteva milioane de euro, iar marile corporaţii caută avocaţii care nu au scăpări şi pot veni, totodată, cu soluţii pentru a ieşi din situaţii juridice dificile.

Veniturile de milioane de euro pentru cei mai mari avocaţi din piaţa de consultanţă nu sunt tocmai o noutate, firmele coordonate de către Ion Nestor sau Gheorghe Muşat realizând în ultimii ani profituri de ordinul zecilor de milioane de euro.

Detalii despre veniturile realizate de aceste firme nu sunt publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, cum fac societăţile comerciale, datorită caracterului "liberal" al activităţii prestate, dar în ultimii ani casele de avocatură au transmis către ZF copii după declaraţiile anuale de venit depuse la Administraţia Financiară.

Informaţiile despre repartizarea profitului între parteneri, care pot fi consideraţi acţionarii firmelor, sunt însă pe verso, pagină pe care avocaţii preferă, de obicei, să nu o facă publică.

Activele imobiliare deţinute în coproprietate de Ţuca şi soţia acestuia sunt două terenuri în Bucureşti şi unu în Chitila, două apartamente şi o casă în Capitală, precum şi un spaţiu comercial în Buşteni.

Până să ajungă să câştige aceste sume, Ţuca a fost avocat şi apoi partener la firma lui Gheorghe Muşat, de unde a plecat în 2005 pentru a-şi fonda propria casă de avocatură alături de alţi colegi. Dacă la început lucra 12-14 ore pe zi, în prezent programul avocatului s-a redus la 8, poate 10 ore pe zi, după cum declara Ţuca recent într-un material din revista Business Magazin.

Un alt venit anual important dovedit în acte a fost raportat de preşedintele EximBank Ionuţ Costea, cel care a obţinut peste 430.000 de euro anul trecut din poziţiile ocupate în cadrul băncii, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Integritate.

Un alt avocat care câştigă mai mult decât şeful EximBank este Daniel Voicu, managing partner al firmei Voicu & Filipescu, care a raportat venituri de peste jumătate de milion de euro în fiecare din ultimii doi ani, potrivit declaraţiei de avere a soţiei Voicu Rodica Florica, de asemenea judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Voicu şi Ţuca sunt avocaţii fondatori ai unor firme de top în materie de consultanţă juridică, care asistă companii multinaţionale şi bănci prezente pe piaţa locală, precum BCR, AIG, Petrom, General Electric sau Coca-Cola. Dacă Voicu este specializat în dosare de fuziuni şi achiziţii, Ţuca este recunoscut şi pentru calităţile de avocat pledant, fiind implicat şi în litigii sau arbitraje în care a apărat importanţi demnitari români.

Individual, tarifele lor ca avocaţi sunt de ordinul a 300-600 de euro pe oră, dar încasările lor sunt din profitul obţinut ca urmare a serviciilor prestate de echipele de avocaţi coordonate, care numără zeci de consultanţi.

Firma Ţuca Zbârcea & Asociaţii are aproximativ 90 de avocaţi în cadrul biroului din Bucureşti, în timp ce Voicu & Filipescu numără 40 de avocaţi, potrivit celor mai recente informaţii disponibile.

Veniturile lui Florentin Ţuca pot fi comparate cu cele ale fotbalistului Cristian Chivu, fundaşul echipei Internazionale Milano, care potrivit presei sportive are începând cu 2007 un salariu anual de aproape 5 milioane de euro la formaţia lui Massimo Moratti, miliardar italian care controlează afacerea din energie Saras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO