Profesii

Cel puţin 200 de stomatologi români pleacă anual să muncească în străinătate

Cel puţin 200 de stomatologi români pleacă anual să...

Autor: Ioana David

14.04.2015, 09:30 1850

Primarul din Liverpool îşi repară dantura la Piteşti.

Minimum 200 de medici dentişti pleacă anual din România şi ajung să lucreze în state precum Franţa sau Germania pentru salarii de cel puţin 2.000 de euro, migraţia afectând în principal medicii tineri, care nu reuşesc să-şi formeze un număr minim de pacienţi.

Pe de altă parte, de pe băncile facultăţii ies peste 1.200 de dentişti, atât în mediul public cât şi în privat, ceea ce face ca numărul celor care au drept de practică să se majoreze în pofida migraţiei. Dacă în 2008 numărul acestora era de 11.901, în 2013 erau 14.282 de medici stomatologi, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Dragoş Stanciu, vicepreşedintele Colegiului Me­dicilor Dentişti din Români, explică faptul că medicii dentişti din România nu pot percepe taxe mari pentru servicii deoarece materialele pe care le folosesc sunt numai de import achizi­ţionate la preţuri ridicate, iar singura modalitate de a fi competitivi este ca manopera lor să coste puţin.

Dragoş Stanciu afir­mă că în prezent migraţia nu este un fenomen îngrijoră­tor pe segmentul de stomatologie, dar adevă­rata problemă este că medicii tineri nu reu­şesc să-şi creeze un număr minim de pacienţi deoarece statul nu decontează serviciile. Stomatologia a fost prima specialitate privatizată, iar acum cabinetele sunt aproape integral private, serviciile fiind suportate de pacient direct din buzunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO