Profesii

Cele mai scumpe gradinite private din Bucuresti: Gradinita privata, cat un program de MBA

Cele mai scumpe gradinite private din Bucuresti: Gradinita privata, cat un program de MBA
07.06.2009, 17:26 10427

Printre cele mai scumpe gradinite din Bucuresti se numara gradinita British School of Bucharest, unde taxa pentru viitorul an scolar ajunge la 15.900 de euro, suma la care se adauga taxa de inscriere de 700 de euro. Taxa de scolarizare acopera cheltuielile pentru activitatile after school, gustarile din timpul zilei sau cele cu asigurari de sanatate. Totusi, in aceasta suma nu sunt incluse cheltuielile cu achizitionarea uniformei, transportul sau masa copiilor.

Un alt exemplu este gradinita din cadrul American International School of Bucharest, unde taxa anuala este de 13.300 de euro, la care se adauga taxa de inscriere si taxa de inregistrare, in valoare totala de 1.000 de euro. In cadrul acestei gradinite, copiii iau lectii de pian si alte instrumente de doua ori pe saptamana, participa la activitati de gatit, beneficiaza de un program de dezvoltare a limbajului si de un curs introductiv in matematica.
Costul anual al unei gradinite private este foarte apropiata de taxa pentru un program de MBA oferit la nivel local. Pretul mediu al programelor de MBA este de 10.000 de euro, pentru doi ani de studiu, in medie.
In cadrul International School of Bucharest (ISB), o institutie particulara fondata in 1996 de catre grupul Lumina Institutii de Invatamant, finantat de oameni de afaceri turci, taxa anuala este de 5.450 de euro. ISB cuprinde o gradinita, o scoala primara si o scoala gimnaziala, iar predarea se face dupa sistemul de invatamant britanic.
"Predarea la gradinita se face numai in limba engleza, iar copiii au varste cuprinse intre trei si cinci ani. Le este mult mai usor sa invete limba straina la aceasta varsta, cand atrag informatiile precum un burete", spune Keith Jackson, director adjunct in cadrul ISB. Din grupul Lumina Institutii de Invatamant mai fac parte Liceul International de Informatica Bucuresti, Liceul International de Informatica din Constanta, Scoala Spectrum Bucuresti si Scoala Spectrum Constanta. Pana in luna octombrie a anului 2009, grupul va investi 6 mil. de euro intr-o universitate privata din Bucuresti, care va avea o capacitate de 300 de studenti.
Cu aproximativ 60 de copii inscrisi si cu 10 angajati, cea mai scumpa gradinita privata din Bucuresti ofera programe pentru deprinderi lingvistice de vorbire si de ascultare in limba engleza. De asemenea, copiii pot dobandi o baza primara de cunostinte in matematica, intrucat in cadrul institutiei se desfasoara activitati practice pentru folosirea si intelegerea limbajului matematic. Taxa de inscriere la gradinita este de 300 de euro. Taxa anuala standard este de 5.450 de euro, la care se pot adauga, optional, costuri ca taxa de transport (1.000 euro/an) sau masa copiilor (690 euro/an).
 
4.300 de euro pe an pentru program de 10 ore pe zi
O alta institutie aflata in topul celor mai scumpe gradinite private din Capitala este Hermann Oberth, o gradinita unde predarea se face exclusiv in germana sau in sistem bilingv romano-german, contra unei taxe de 4.320 de euro pe an pentru un program prelungit de zece ore.
"Predarea se face in germana, iar cadrele didactice sunt recrutate din tara, in special din vestul tarii, pentru ca acesti educatori au terminat si licee cu sectii in limba germana", a precizat Alexandra Mohaci, educatoare in cadrul gradinitei Hermann Oberth, in care sunt inscrisi momentan 30 de copii.
Si profesorii - educatori care lucreaza la gradinita Die Biene Maja sunt adusi din Sibiu si primesc, pe langa salariu, cazare si masa. Cu o taxa anuala de 4.140 de euro pentru un program de 10 ore pe zi, Die Biene Maja, infiintata in luna noiembrie a anului 2007, are momentan 33 de copii inscrisi.
"Educatorii din cadrul gradinitei vorbesc limba germana la nivel de limba materna. Facem predarea in limba germana pentru ca e greu sa incepi sa inveti aceasta limba mai tarziu", a precizat Despina Hoinaru, managerul gradinitei Die Biene Maja.
 
De ce sunt scumpe?
In Bucuresti exista 148 de gradinite de stat si 128 de gradinite private autorizate, din care numai 15 sunt si acreditate.
Problema locurilor din gradinite a fost o constanta a ultimilor ani, numarul acestora fiind insuficient pentru nevoile pietei.
In conditiile in care numarul copiilor care ar trebui sa mearga la gradinita este de aproximativ 55.000, daca in Bucuresti ar exista doar cele 148 de gradinite de stat, o gradinita ar trebui sa cuprinda peste 370 de copii. In medie, intr-o gradinita de stat invata 140 de copii.
"Numarul gradinitelor particulare a crescut foarte mult pentru ca exista o presiune venita din partea parintilor. Cu toate acestea, estimarile noastre arata ca aproape 7.000 de copii vor ramane fara locuri in gradinite in acest an. Pretul nu este un indicator de calitate, insa cele mai multe gradinite particulare ofera conditii bune", spune Ramona Coman, inspector pentru invatamantul particular in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Ea a mai precizat ca, momentan, in gradinitele particulare din Bucuresti sunt cuprinsi aproximativ 5.000 de copii.
Ea precizeaza ca taxele practicate de gradinitele private se justifica prin faptul ca au cheltuieli foarte mari: cele mai multe functioneaza in vile inchiriate, au un sistem de salarizare diferentiat (educatoarele sunt platite dublu fata de cele care lucreaza la stat), un numar mai mare de cadre didactice la un numar mai mic de copii, iar copiii folosesc acel spatiu intreaga zi.
"Sistemul particular de educatie aduce bani, insa numai parintii pot sa decida daca acesti bani se justifica sau nu, pentru ca e greu de cuantificat. Conteaza ceea ce fac copiii la gradinita", a precizat Marian Banu, purtator de cuvant in cadrul ISMB.
 
Dans sportiv, karate si lectii de araba
Unul dintre principalele beneficii ale gradinitelor private fata de cele de stat il reprezinta numarul de copii dintr-o grupa, care este jumatate din cel dintr-o gradinita de stat, unde educatorii lucreaza cu pana la 30 de copii o data. Un alt avantaj este dat si de activitatile optionale precum balet, teatru, canto, karate sau inot, care nu se intalnesc in randul activitatilor desfasurate de gradinitele de stat. Dificultatile de pe piata financiara nu au ocolit nici formele de invatamant privat.
"Acum, din cauza crizei financiare, au plecat doi copii pentru ca unul dintre parinti si-a pierdut locul de munca", a precizat Nicoleta Teodorescu, administratorul gradinitei private J&N Lumea Piticilor, care activeaza de doi ani pe piata si care are inscrisi momentan 16 copii. Taxa de scolarizare pentru o luna, in conditiile unui program scurt, este de 140 de euro in cadrul J&N Lumea Piticilor, ceea ce inseamna ca taxa anuala ajunge la 1.680 de euro.
"Am observat ca, pe fondul crizei, nu a crescut numarul inscrierilor pentru acest an fata de anul trecut. Din fericire, s-a mentinut numarul copiilor inscrisi deja", a precizat Joud Nakechbandi, directoarea gradinitei Semiluna, aflata in curs de acreditare, in cadrul careia sunt instruiti 34 de copii. In cadrul acestei gradinite, copiii pot invata limbile araba, engleza, franceza, dar pot practica si karate, dans sportiv sau dans arabesc.
Si la gradinita Noel, care este prezenta de trei ani pe piata locala, programul educational include ca activitati optionale dansul sportiv, karate, pian, pictura, origami, dar si alte activitati extrascolare, cum sunt vizionarile de spectacole de teatru sau circ, excursii sau serbari organizate.
Si educatorii care vin sa lucreze la gradinite particulare au parte de salarii mai mari decat la stat, insa si responsabilitatile sunt mai mari.
"Salariul unui educator dintr-o gradinita particulara depaseste 1.500 de lei, dar volumul de munca este mai mare", a mentionat Gabriela Pavel, directorul gradinitei Winnie, care are o taxa anuala de 3.420 de euro.
Salariul unui profesor-educator la o gradinita particulara este dublu fata de cel castigat la o gradinita de stat, unde venitul lunar pentru un educator fara experienta este de 700- 800 de lei.
"Sa-ti deschizi o afacere in domeniul gradinitelor nu este rentabil, insa daca faci asta din pasiune, merita", a mai adaugat Teodorescu, care a apreciat ca investitiile necesare pentru deschiderea unei gradinite particulare pot ajunge la 500.000 de euro. 
Cu toate acestea, in ultimul timp au crescut solicitarile pentru grupele mini, unde sunt inscrisi copiii cu varste intre doi si trei ani.
"Avantajul nostru este ca acceptam copii de la o varsta frageda, iar pe perioada verii se observa o crestere a numarului de copii, pentru ca gradinitele de stat au vacanta", a precizat Paula Luca, educator in cadrul gradinitei Smart Kids.
 
Avantajele gradinitelor particulare
  • Grupele formate din 10 - 12 copii (nu de 30, ca la stat)
  • Ofera posibilitatea programului prelungit
  • Au program pe timpul verii
  • Ofera posibilitatea de a asigura transportul copiilor
  • Au bucatarie proprie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO