Profesii

Cheltuielile populaţiei au reprezentat 84% din venituri, în al doilea trimestru din 2017

Cheltuielile populaţiei au reprezentat 84% din venituri,...

Autor: Anca Olteanu

06.10.2017, 09:21 171

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul al doilea din 2017, în termeni nominali, 3.329 de lei pe gospodărie şi 1.264 de lei pe persoană.

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în perioada aprilie-iunie din 2017, în medie, de 2.797 de lei lunar pe gospodărie (1.062 de lei pe persoană) şi au reprezentat 84,0% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.011 lei lunar pe gospodărie (1.143 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 319 lei lunar pe gospodărie (121 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (21,7%), veniturile din agricultură (2,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,3%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,4%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (9,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,2%).

Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural, precizează INS.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, doar 0,6%.

Mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum, menţionează sursa citată.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în perioada aprilie-iunie, în medie, 35,8% din consumul gospodăriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO