Profesii

Chiriţoiu, după ce a fost comparat cu un "păun printre găini":Sunt un funcţionar cenuşiu al statului

Chiriţoiu, după ce a fost comparat cu un "păun printre...

Autor: Anca Olteanu, Mediafax

23.11.2017, 13:47 149

"Abordările pot fi diferite pentru că avem instrumente legale diferite şi e foarte bine să ne completăm unii pe alţii. E bine ca instituţiile statului să colaboreze. E bine ca colaborarea să se realizeze discret, prin întâlniri directe între noi şi nu să fie mediate de presă. Cel puţin noi, Consiliul Concurenţei, prin specificul activităţii noastre, care înseamnă identificarea şi sancţionarea unor înţelegeri ilegale. Pentru asta, noi avem nevoie de o anumită discreţie. Niciodată nu o să îi prinzi pe hoţi dacă faci prea multă gălăgie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Întrebat de comparaţia cu un "păun printre găini", Chiriţoiu a răspuns: "Sunt un funcţionar cenuşiu al statului român. (...) Fiecare om are stilul lui".

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a criticat, miercuri, pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în urma declaraţiilor acestuia despre scumpirea preţului ouălor, afirmând că acesta nu poate fi ”păun printre găini, să-şi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi”.

"O creştere de 50% la anumite produse, cum vedem la ouă, nu se poate explica doar prin efectul macroeconomic al deficitului comercial şi deprecierii cursului. Aceste elemente există, ele generează o creştere moderată a preţului, cea de 3%, octombrie 2017 faţă de 2016. Creşterea mare, cum e la ouă, nu are legătură cu aceste variabile. La produsele alimentare, creşterea de 3% e explicată de evoluţiile macroeconomice şi nu ne ingrijorează din punct de vedere concurenţial. La ouă, unt şi alte produse vedem creşteri mult mai mari. Avem începută o analiză, nu e finalizată", a răspuns joi Chiriţoiu.

Acesta a mai spus că au fost contacte între experţii Consiliului şi ministerul Agriculturii, urmând să mai existe o întâlnire în scurt timp.

"Dacă vorbim de sancţionarea cuiva care a încălcat legea şi trebuie să aplicăm sancţiuni, o investigaţie durează, în medie, doi ani. De pe o zi pe alta nu se poate face aşa ceva. Durează să strângi date şi există drepturi procedurale ale părţilor, companiile au dreptul la apărare, trebuie să cunoască dosarul pentru care vrei să îi sancţionezi", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO