Profesii

Cine este Adrian Viman, care la numai 43 de ani a ajuns cel mai puternic exe­cutiv român

Cine este Adrian Viman, care la numai 43 de ani a ajuns...

Autor: Cristina Rosca

28.12.2014, 09:00 3626

Viman, 43 de ani, devine astfel cel mai puternic exe­cutiv român, depă­şin­du-i pe Călin Rovinescu – CEO şi preşedinte Air Canada sau pe Călin Drăgan – care conduce operaţiuni de 10 mld. euro pentru Coca-Cola în Japonia.

Adrian Viman şi-a petrecut o bună par­te din viaţă în Germania, unde şi-a rea­lizat şi studiile universitare. Românul lu­crează pentru colosul Schwarz – pro­prie­tarul Kaufland şi Lidl – de circa 11 ani, ocupând de-a lungul timpului mai mul­te poziţii atât în Germania, pia­ţa-ma­mă a companiei, cât şi în România.

La doar zece luni după ce a venit la Kauf­land România, Viman a preluat con­ducerea operaţiunilor locale ale retai­lerului ajuns astăzi lider detaşat cu afa­ceri ce merg potrivit estimărilor ZF spre 1,9 mld. euro cu o reţea de 102 hiper­marketuri cu preţuri mici. La fi­na­lul anului 2006, înainte ca Viman să pre­ia conducerea, retailerul avea 17 ma­ga­zine şi afaceri de 232 mil. euro. Prin această mutare, Viman va deveni cel mai puternic executiv român, ţinând cont de nivelul cifrei de afaceri de care este responsabil, şi va trebui să lupte într-o piaţă competitivă alături de grupurile Edeka, Aldi, Rewe şi Metro.

În timpul mandatului său Kaufland a apăsat puternic pedala de acceleraţie, compania deschizând magazine în toate judeţele ţării şi ajungând unul dintre cei mai mari angajatori privaţi cu aproxi­ma­tiv 15.000 de salariaţi.
 
Adrian Viman urmează a fi înlocuit la conducerea Kaufland România de că­tre Marco Hössl, anterior senior vice pre­sident de vânzări internaţionale în ca­drul Kaufland, potrivit presei ger­ma­ne. La nivel internaţional în cadrul Kauf­land lucrează deja 40-50 de români, lan­ţul de hipermarketuri fiind prezent pe şapte pieţe, cu un total de 1.100 de magazine.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO