Profesii

Cine vine din urmă? Corporatiştii români îmbătrânesc, ponderea angajaţilor cu vârsta sub 30 de ani a scăzut în aproape toate sectoarele

Cine vine din urmă? Corporatiştii români...

Autor: Adelina Mihai

24.05.2019, 08:04 1527

Centrele de servicii de externa­lizare de tip shared services aveau 45% din totalul angajaţilor repre­zen­taţi de tinerii cu vârsta sub 30 de ani în 2018, acesta fiind sectorul de activitate cu cea mai mare preponderenţă a ti­nerilor în to­talul forţei de muncă, arată datele stu­diu­lui salarial realizat de firma de exe­cu­tive search şi con­sultanţi în ma­nagement Korn Ferry. Faţă de anul 2013, ponderea tinerilor sub 30 de ani a scăzut cu 10 punc­te procentuale în centrele de servicii, mai arată datele cercetării.

„Asistăm la un fenomen de îm­bătrânire a forţei de muncă, iar acesta va conduce, în viitor, la crearea de noi locuri de muncă în sectorul me­dical, precum şi în cel al îngrijirii per­soa­nelor în vârstă, dar şi pentru sprijinul persoanelor care au nevoie de sport, presupunând că sistemul medical va funcţiona nu doar ca să repare, ci să şi crească nivelul calităţii vieţii. Pe ter­men scurt, această îmbătrânire a forţei de muncă generează o panică în rân­dul an­ga­jatorilor, care merg pe ideea că trebuie să angajeze şi să formeze doar tineri, deşi pia­ţa muncii ar trebui să ia în consi­de­rare candidaţi de toate vârstele“, a ex­pli­cat Anca Puiu, con­sultant în cadrul Korn Ferry.

Dacă în centrele de servicii de ex­ter­nalizare există cea mai mare pon­dere a an­gajaţilor tineri, cele mai mici pon­deri ale angajaţilor cu vârsta de sub 30 de ani s-au regăsit în 2018 în in­dustria chimică (4%) şi în petrol şi energie (5%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO