Profesii

Circa 95% dintre companiile din industria de outsourcing din România vor implementa munca în sistem hibrid după pandemie. 55% dintre angajaţii din industrie vor lucra de la birou între 8-12 zile pe lună după pandemie

Circa 95% dintre companiile din industria de outsourcing...

Autor: Ramona Cornea

21.04.2021, 10:56 221

Circa 95% dintre companiile din industria de outsourcing din România vor implementa munca în sistem hibrid după pandemie. 55% dintre angajaţii din industrie vor lucra de la birou între 8-12 zile pe lună după pandemie, conform unui studiu realizat de Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) în perioada februarie – martie 2021. Mai mult, aproximativ 5% dintre companii au afirmat că vor lucra 100% de la birou post-pandemie.

“Experienţa ultimilor luni a demonstrat că atât telemunca, cât şi munca de la birou în proporţie de 100%, au inconveniente şi nu corespund nevoilor companiilor, pe termen lung. Echipele proaspăt angajate sunt mai greu de pregătit atunci când lucrează de acasă, iar dezvoltarea profesională pe termen mediu şi lung este afectată negativ în situaţia în care echipa nu interacţionează nemijlocit pentru perioade lungi de timp”, a spus Cătălin Iorgulescu, reprezentant al Consiliului Director ABSL.

Conform acestui studiu, peste 90% dintre companiile participante lucrează acum în sistem telemuncă. În acest moment, 38% dintre companii au afirmat că la birou merge personalul tehnic de suport, în timp ce restul angajaţilor ajung doar în contexte speciale legate de meetinguri. 

Circa 40% dintre companiile industriei planifică întoarcerea treptată la birou, în sistem hibrid, începând din perioada iulie – august, şi ajungând la 61% până la finalul anului 2021 sau din 2022. Aproximativ 39% dintre companiile respondente încă nu ştiu când se vor întoarce la birou.

În primele cinci criterii pentru întoarcerea la birou companiile au menţionat alegerea individuală a angajaţilor, tipul proiectelor aflate în derulate, decizia echipei, performanţa angajaţilor şi stadiul în care se află un proiect.

45% dintre companiile din industrie spun că post pandemie întenţionează să lucreze de la birou între 8 – 10 zile pe lună, în timp ce 10% intenţionează să vină la birou 12 zile pe lună. Angajaţii a 22% dintre companii vor lucra mai puţin de 7 zile pe lună de la birou sau doar ocazional.

Referitor la birouri, 61% dintre companii vor păstra spaţiile de birouri deţinute înainte de pandemie, în timp ce 39% dintre companii vor diminua aceste spaţii. 56% dintre companii intenţionează să modifice spaţiile de birouri.

Conform studiului ABSL, 77% dintre companiile din industrie au crescut salariile angajaţilor în acest an, în timp ce 13% le-au păstrat la nivelul din 2020.

“Din acest an vom asista la o revenire a activităţii pe piaţa forţei de muncă, iar decizia unei companii de a nu mări salariile ar putea avea repercusiuni asupra echipei.

Unul dintre avantajele competitive ale României, în industria de business services europeană, este dat de costurile scăzute cu forţa de muncă. Creşterea constantă a salariilor va eroda acest avantaj, în următorii cinci ani.  Din aceste motive, activităţile repetitive vor fi înlocuite de inteligenţa artificială sau vor migra către locaţii mai ieftine, preponderent în Asia”, explică Ciprian Dan, preşedintele ABSL.

Veniturile generate de industria de business services în 2020 sunt de 4,5 miliarde euro şi vor continua sa creasca pe termen mediu şi lung. Industria de business services contribuie cu aproximativ 2 - 2.5% la realizarea PIB-ului, similar cu industrii precum comerţul cu ridicata, electricitate sau petrol şi gaze naturale în România.

La studiul ABSL au participat 61 de companii cu un număr total de aproximativ 39.000 de angajaţi.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO